Beyond Blue

Da ste imali priliku da istražite okean kao nikada do sada, da li biste je iskoristili?

Okean je ogroman, i toliko mnogo od njega je netaknuto od strane lјudi. Sposobnost da istražujete ispod mora – komunicirate sa delfinom, čujete kako kit peva – je nešto što mnogi od nas neće moći da dožive u svom životu. Ali Beyond Blue, od programera E-Line Media (kompanija koja stoji iza Never Alone), pruža igračima priliku da dožive uzbuđenje plivanja u otvorenom okeanu. E-Line Media udružio se sa BBC-om, OceanX-om i nekim od vodećih naučnih stručnjaka za okeane i stvorio divan novi naslov koji bi samo mogao da vam oduzme dah.

Znali smo da će Beyond Blue biti nešto posebno od trenutka kada smo ugledali njegov prvi trejler. Ne samo zato što je vizuelno izgledao zapanjujuće, već zato što smo igrali Never Alone kada je prvi put izašao. Never Alone je ispričao tradicionalnu priču koja je deo drevnog alјaškog folklora i bila je promišlјena i lepa. A Beyond Blue naraciji je dat isti taj tretman.

Na osnovu bliske budućnosti, igrači ulaze u cipele (ili ronilačka peraja) Mirai-a, istraživača dubokih voda i naučnika. Zajedno sa njegovim istraživačkim timom, Mirai je zadužena da pomoću revolucionarne tehnologije komunicira sa okeanom na načine na koje lјudi nikada ranije nisu bili u stanju. Koristićete mašine, poput Manta Ray dronova da se približite kitovima i podvodnim skenerima koji mogu da vam tačno kažu gde se stvorenja nalaze u tom području. Mirai koristi ovu tehnologiju kako bi posmatrala okeanske životinje i pomogla njenom timu u važnim istraživanjima.

Beyond Blue vas baca pravo u vodu od početka. Vaš prvi zadatak vas vidi kako locirate grupu kitova, od kojih je jedan nedavno zatrudneo. Sada, beba se rodila i prava je radost svedočiti kako ona komunicira sa majkom. Dok napredujete, snimaćete pesme ovih kitova i slati podatke vašem timu na analizu. Čak ćete biti u mogućnosti da ih reprodukujete kitovima kako biste videli da li se njihova pesma menja na osnovu vašeg uticaja.

Ako mislite da je Beyond Blue jednak okeanu, pogrešili biste. Iako su tamno plavo i život unutar njega prvi u igri, glavni (lјudski) likovi takođe moraju da pričaju. Mirai, koju je izrazila sjajna Anna Akana, ima problema sa nadmorskom visinom sa njenom sestrom koja pomaže da se brine o njihovoj Nana-i. Između svakog zarona, vratićete se na površinu i provesti vreme na Mirai-inom ličnom podmornicom. Ovde ćete razgovarati sa vašim istraživačkim timom, kao i Mirai-inom porodicom, dobijate obaveštenja o školovanju njene sestre i zdravstvenom stanju njihove Nane.

Vreme na podmornici takođe predstavlјa priliku da se ceni fantastični soundtrack Beyond Blue-a. To ne uklјučuje ništa drugo osim vokalnih stilova The Flaming Lips, The Edisons i još mnogo toga. Takođe možete da gledate dokumentarne isečke iz stvarnog sveta koji ističu kako stvarni naučnici uče i komuniciraju sa kitovima i okeanom.

Dok Beyond Blue savršeno radi dok je u vodi, imali smo nekoliko štucanja tokom sekcija podmornice. Igrajući na Xbox One S, doživeli smo nekoliko padova u framerate-u, naročito pri rotiranju kamere. Imali smo i neobičnu grafičku grešku u uglu ekrana – mali pravougaonik svetlucavih piksela – koji se pojavio tek kada se nalazi ispod podmornice.

Nijedan problem nije velika neprijatnost, jer su delovi u podmornici uglavnom kratki. Oni sigurno nisu ometali naše uživanje u igri, ali vredi pomenuti da igrači mogu da se sretnu sa istim. Nadam se da se oba ova pitanja mogu da isprave sa patch-om.

Međutim, nekoliko problema na koje smo naišli dok smo ronili u moru nije nas odvratilo od našeg ukupnog uživanja u igri. Manta Ray dron često je teško kontrolisati. Sa njim morate da „zumirate“ skeniranje pomeranjem kamere gore i dole da biste pronašli sva područja za skeniranje. To je dovolјno lako na malom stvorenju poput ribe ili kornjače, ali na ogromnom kitu je glomazno. Takođe smo morali da se restartujemo dva puta tokom igranja; kada smo trebali da skeniramo stvorenje, to se nigde nije videlo. Ponovno učitavanje naše igre otklonilo je problem, ali to je takođe značilo da smo vraćeni na početak poglavlјa, gubeći svaki napredak koji smo upravo postigli. Pa opet, to su prilično mali problemi, ali ponovno pokretanje poglavlјa može da bude otežavajuće.

Ali ostatak Beyond Blue više nego nadoknađuje tih nekoliko problema na koje smo naišli. Plivanje kroz okean je svileno glatko, a manevrisanje kroz jata riba ili pored ogromnih vodenih sisara je radosno. Rad ka cilјu uvek ispunjava, ali najbolјi trenuci u igri se dešavaju dok jednostavno istražujete. Možete da naiđete na hobotnicu u pećini ili da vidite pretrčavanje rakova preko kamena. Upravo ti mali detalјi čine igru čarobnom. Okean u Beyond Blue-u se oseća stvarno i živo; gotovo da oduzima dah kao prava stvar i očaraće svakog igrača koji uđe.

Voleli smo naše vreme sa Beyond Blue. Neverovatno je opušteno kada možete da plivate kroz okeana i očaravajuće je dostignuti dubine koje mnogi od nas nikada neće videti u stvarnom životu. Iz njegove zanimlјive priče, fantastičnog soundtrack-a i primamlјivog uklјučivanja obrazovnih elemenata, Beyond Blue je odličan naslov u kojem će uživati širok spektar gejmera. Nije bez problema, ali oni ne odvraćaju od čarolije uranjanja u neistraženi podvodni svet.

Beyond Blue was last modified: jul 6th, 2020 by ITN Team

The post Beyond Blue appeared first on ITNetwork.

Original Article