Best Buy: Samsung Galaxy S24 – Pametan izbor

0
72
best-buy:-samsung-galaxy-s24-–-pametan-izbor

Galaxy S24 je odličan izbor za ljubitelje Androida, sa izuzetnom optimizacijom baterije, vrhunskim performansama i elegantnim dizajnom. Ima gotovo dovoljno funkcija da bi bio nazvan Ultra. Umesto toga je smešten u manji telefon koji je lako staviti u džep i koristiti jednom rukom. Ima sve nove Galaxy AI i Google circle-to-search funkcije, kao i najnoviji Samsungov OneUI 6.1. Kamere nisu tako sjajne kao kod nekih konkurenata u ovoj kategoriji, a Samsung vam pruža mnogo kul režima za snimanje kako bi vaše slike izgledale sjajno. Sa obećanjem od sedam godina ažuriranja sigurnosnih zakrpa i Android OS-ova, ovo bi mogao biti najbolji pristupačan Galaxy S telefon iz Samsung ponude.

Dizajn ravne ivice je nedvosmisleno inspirisan iPhone-om, a AI tehnologija je uglavnom preuzeta od Googla. Softver, sa svim svojim prednostima i manama, je potpuno Samsung-ov.

Samsung Galaxy S24

Razlika između običnih modela i Ultra je veća nego ranije, ali prednosti prelaska na veliki Ultra model ne izgledaju tako uverljivo. Naravno, dobijate veći, bolji ekran, više zumiranja i S Pen, kao i uvek do sada. Ali, mnogo toga što Ultra čini dobru su funkcije koje deli sa manjim i jeftinijim modelima.

To uključuje sve visoko hvaljene Galaxy AI funkcije, poput generativnog uređivanja fotografija, direktnog prevoda jezika tokom telefonskih poziva ili poruka. Kao i većina stvari na polju veštačke inteligencije, ponekad su odlične, a ponekad čudne. Ali u celini, čine više dobra nego štete, i prilično je kul znati da telefon može da prevede razgovor sa nekim ko govori španski, ako vam je potrebno.

Samsung Galaxy S24

Samsung je uspeo da ugura malo više ekrana u Galaxy S24, a da pri tome telefon nema značajno veće dimenzije – S24 ima ekran veličine 6,2 inča umesto 6,1 inča. Kako je Samsung to postigao? Telefon je nešto viši, a okvir je malo tanji. Takođe je neznatno svetliji na direktnom suncu, do 2600 nita. To nije velika razlika naspram 1750 od prošle godine, jer se ne meri linearno već logaritamski, i nemate smanjenje odsjaja kao na panelu S24 Ultra, ali je nešto.

Dizajnerski jezik nije jedini element koji je Samsung preuzeo od iPhone-a – One UI 6.1 dodaje zatamnjivanje pozadine za prikaz koji uvek ostaje uključen, slično kao što to rade iPhone 15 Pro. Još bolje, tu su i widgeti! Možete organizovati nekoliko njih u traci ispod sata da vam prikažu nivo baterije telefona ili sledeći događaj iz kalendara, kad samo pogledate na ekran, bez dodira ruku. Ulazimo u eru telefona koji rade više za nas kada ih ne koristimo aktivno…

Samsung Galaxy S24

Samsung se takmiči sa Googleovom novom politikom podrške sa sedam godina ažuriranja softvera – uključujući nadogradnje operativnog sistema i bezbednosna ažuriranja. To se čini važnijim kod S24 i S24 Plus, koje verujemo da ljudi više žele zadržati duže nego vlasnici Ultre, koji žele da prate najnoviju tehnologiju. Računajte da se i 2024. godina vodi kao jedna od podržanih godina ažuriranja.

S24 uređaji imaju iste AI funkcije u celoj seriji. Ukratko – nijedna od ovih funkcija ne deluje kao da je neophodna, ali mnoge od njih su korisne, čak i kada nisu savršene. Imati prevodioca u realnom vremenu tokom razgovora sa nekim ko govori drugi jezik nije ništa lošije nego nemati ga. AI obrada fotografija je neujednačena u kvalitetu, ali ako želite živeti svoj život bez njih onda vam to ne smeta. Samsung bi mogao početi naplaćivati ove funkcije od 2026. godine. To takođe može da znači da je sebi dao dve godine da napravi AI asistenciju vrednu plaćanja.

Samsung Galaxy S24

S24 Ultra ima više sočiva, ali to ne znači da je Galaxy S24 loš. Veći deo truda koji je Samsung uložio u poboljšanje obrade slike se vidi i ovde. Fotografije sa Galaxy S24 izgledaju bolje i prirodnije, od fotografija snimljenih sa Galaxy S23. Dodatno, dobijate pravi zoom objektiv, što mnogo pomaže. Imajući pravi 3x zoom on vas približava terenu ili sceni, čak i ako je zoom objektiva uparen sa vrlo malim senzorom koji pravi fotke sa više šuma i zamućenja nego što bi želeli.

Svideće vam se različiti modovi kamere, poput režima hrane ili režima snimanja videa sa dve kamere, zbog svoje zabave i korisnosti. Kad fotografišete hranu ona izgleda primamljivo, a duo kamera za video snimanje je odlična za interakciju sa najbližima. Nekad je bilo nešto slično duo video kamerama, samo sa fotografijama. Trajalo je sezonu ili dve, pa je Samsung ukinuo tu opciju. Nadamo se da će ovo potrajati.

Samsung takođe donosi puno trikova veštačke inteligencije, kako u aplikaciji za kameru, tako i u Samsungovoj galeriji slika. Sa Magic Editorom, možete promeniti veličinu objekta na svojoj fotografiji i pomeriti ga. Možete potpuno izbrisati pozadinu i zameniti je nečim novim. Telefon će koristiti veštačku inteligenciju da shvati šta se dešava u prvom planu i prilagodi novu pozadinu na odgovarajući način. Postoji alatka koja dodaje više pozadine slici ako je rotirate i dobijete novi prazan prostor gde ranije nije bilo ništa. U praksi, ovi alati su iznenađujuće korisni. Generativna veštačka inteligencija lepo obavlja posao bez velikog mešanja, a rezultati su obično izgledali dovoljno prirodno. Nadamo se da Samsung neće previše odlaziti u stvaranje lažnih slika. Za sada imate vodeni žig na slikama koje su izmenjene pomoću veštačke inteligencije.

Samsung Galaxy S24

Samsung je korak ispred Googla u usvajanju Ultra HDR-a, novog formata slike podržanog od strane operativnog sistema Androida 14. To je dobar HDR, i omogućava da vaše fotografije zasijaju na način koji nije moguć uz standardne slike s dinamičkim rasponom, koje smo navikli gledati. Samsung ne samo da podržava snimanje slika s Ultra HDR-om, već možete uređivati svoje fotografije i deliti ih na Instagramu bez gubitka informacija o HDR-u.

Veoma bitna osobina S24 je da se ne kliza – ni pod prstima ni na stolu – a ni ne ostaju otisci prstiju. Nekome je ovo sasvim dovoljno. Slažemo se da je poslednjih godina svaki naredni model bio klizaviji od prethodnog, i izgleda da je trendu došao kraj.

Najvažnije je da je to jednostavno dobar i pouzdan telefon. Ekran je odličan, a mali Galaxy S24 ostaje jedan od najboljih malih telefona koje možete kupiti. Ako ste zainteresovani za mali telefon, onda je ovo pravi izbor. Čak i ovako mali ima veći ekran od prvih sedam Galaxy Note telefona!

Samsung Galaxy S24 specifikacije:

OS

Android 14, One UI 6.1

Čipset

Exynos 2400 (4 nm)

Memorija

8/256 GB

Kamera

50 Mpx, 10 Mpx, 12 Mpx / 8K@30fps, 1080p@240fps; 12 Mpx / 4K@60fps

Ekran

Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 2600 nits, 6,2“, 1080 x 2340 px, (416 dpi)

Povezivanje

5G, WiFi 6e, BT 5.3, NFC, GPS

Baterija

4000 mAh

Dimenzije

147 x 70.6 x 7.6 mm, 168 g

AI mogućnosti, ravan ekran ,trajanje baterije, previše liči na iPhone

Bez strujnog adaptera, previše liči na iPhone

Cena: 114.999 RSD (za verziju sa 256 GB)

Read More