Besplatni repozitoriji za GitHub Free

Popularni GitHub hosting servis i platforma za kolaboraciju koja svakom programeru omogućuje da podijeli svoj izvorni kod sa svima zainteresiranima, prošle je godine kupljena od strane Microsofta. To se baš i nije previše dopalo njegovim korisnicima, a nakon akvizicije svi su čekali prve poteze koje će povući nova uprava. Sada se na GitHub blogu napokon pojavila prva objava o promjenama koje platforma donosi u 2019. godini.

Kao prvo, svi korisnici besplatne GitHub Free inačice sada dobivaju neograničene besplatne privatne repozitorije za tri suradnika (kolaboratora) po repozitoriju i pristup nelimitiranim javnim repozitorijima s nelimitiranim brojem kolaboratora.

Promjene dolaze i u plaćene inačice GitHuba, pa se usluga GitHub Developer sada zove GitHub Pro. Ona uključuje sve što i GitHub Free, neograničeni broj kolaboratora za privatne repozitorije i napredne alate za analizu koda za privatne i javne repozitorije.

Bivši GitHub Business Cloud i Github Enterprise servisi sada se zovu Enterprise Cloud i Enterprise Server i spojili su ih u unificirani paket koji se zove GitHub Enterprise.

Nova uprava GitHuba očito je željela malo presložiti platformu i tvrtkama koji koriste plaćene servise pojednostaviti korištenje, dok se istovremeno želi malo umiliti i korisnicima GitHub Free inačice.

Original Article