Beograd postao centar razvoja igre World of Warships – PLAY! u poseti studiju Wargaming Belgrade

0
54
beograd-postao-centar-razvoja-igre-world-of-warships-–-play!-u-poseti-studiju-wargaming-belgrade

Nesumnjivo je da Srbija postaje sve popularnije poprište razvoja igara sa kvalitetom koji parira Zapadu i privlači pažnju tamošnjih zahtevnih potrošača. Najbolji primeri su Scorn kao nedavno objavljena uspešna igra, a imamo i nadolazeći Scars Above sa obećavajućim AAA kvalitetom. Još jedan pokazatelj je i interesovanje stranih gejming kompanija za otvaranje studija ovde.

Wargaming je takva kompanija. Ovaj gigant koji iza sebe ima trilogiju igara World of Tanks, World of Warships i World of Warplanes, zajedno sa još drugih igara, rešio je da pored 16 studija otvori još jedan i to upravo u Beogradu.

Wargaming Belgrade otvoren je jula ove godine i već sada broji gotovo 300 zaposlenih. O dolasku kompanije koja nam je donela “tenkiće” se dosta pričalo proteklih meseci, a mi smo sada obišli sam studio u Blue House biznis centru i saznali ka čemu će biti usmeren fokus ovog novootvorenog studija.

Studio je kroz par meseci rastao ogromnom brzinom, uglavnom kroz relokacije postojećih zaposlenih iz studija širom Evrope, a među zaposlenima se mogu naravno ubrojati i radnici sa ovih prostora. Na zapošljavanju novih kadrova se dosta aktivno radi, pošto je trenutno otvoreno preko 70 pozicija.

Igra World of Warships će biti glavni deo fokusa ovog studija, a čelnici su se pohvalili da je ovo novo poprište razvoja igre i da se sva magija iza epskih bitki na vodi sada odvija u Beogradu. Takođe, bitno je napomenuti da je manji tim posvećen razvoju World of Tanks, najpoznatijoj igri ove kompanije. U slučaju da niste upoznati sa igrom, WoWs je simulacija pomorskih timskih bitaka sa istorijski tačnim brodovima (preko 600) podeljenih po državama i u nekoliko klasa, a odnedavno su u ponudi i podmornice. Igra je proslavila svoj 7. rođendan i ne pokazuje znake slabljenja, ni na PC-u, a ni na konzolama. Domaću zajednicu igrača oko ove igre će posebno obradovati vest da će se u igri uskoro pronaći i brod Kraljevine Jugoslavije JRM (1941).

Delić radne atmosfere

WG Belgrade će nastaviti sa mesečnim ažuriranjem World of Warships i dodavanjem novog sadržaja, poput brodova, flota i privremenih modova igre. Ono što je PLAY! mogao da otkrije jeste da tim uveliko radi na pripremi brodova Evropskih i Južno Američkih nacija. Pored same PC verzije, studio paralelno odžava WoWs: Legends, verziju za aktuelne konzole i pritom razvija mobilnu verziju koja će sa konzolnom imati omogućenu paralelnu progresiju. Jedna od retkih igara koja će omogućiti da napredak sa mobilnog telefona prenesete u kauč kada sednete pred konzolu.

Dalje što se razvoja tiče, u toku su ili se spremaju razna partnerstva sa drugim brendovima, poput Warhammer 40k, Transformers, Godzilla vs Kong i drugim prepoznatljivim franšizama.

Naravno, pored toga što će WG Belgrade biti samo poprište razvoja za World of Warships, studio će raditi na tome da proširi svoje vidike izvan trilogije, ali i da nešto doprinese game dev sceni u Srbiji. U skladu sa tim imali smo prezentaciju fokusiranu na Wargaming Forge. Ova svojstvena “kovačnica” je program koji za cilj ima da edukuje narednu generaciju profesionalaca industrije kroz partnerstva sa domaćim školama i fakultetima, ali i besplatnim trening kursevima koji se mogu pretočiti u plaćenu stručnu praksu, pa potom u full time posao. Preko 90% pripravnika je kasnije dobilo posao u Wargamingu.

Wargaming Forge se pokazao izuzetno uspešnim u Pragu, Viljnusu i Nikoziji, dok će u Srbiji započeti već početkom 2023. godine. Prvi deo uključivaće onlajn kurs u trajanju od 2-3 meseci, dok bi nakon selekcije počela stručna praksa u kojoj bi kroz period od 3 do 6 meseci kandidati radili u samom Wargamingu, rame uz rame sa profesionalcima.

Prisustvo ove kompanije u Srbiji i te kako nagoveštava svetli period po pitanju razvoja igara, i verujemo da ćemo od ove kompanije viđati samo benefite. Iskustvo developera koji ima desetine i desetine miliona aktivnih igrača u svojim igrama nije zanemarljivo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More