Before We Leave

0
456

Simulacijske igre koje se fokusiraju na dobrobit grupa lјudi imaju tendenciju u nekoliko različitih ukusa. Graditelјi gradova, poput SimCity-a ili Tropico-a, su često besni baraži sa papirologijom i izgradnjom puteva dok pokušavate da balansirate knjige, dok usrećujete građane dok 4X buše rupe i čitav svet, ili čak galaksiju, dok pokušavate da ispunite žanrovski titularni mandat da istražite, proširite, iskoristite i istrebite. Treće, postoje igre boga koje vas postavlјaju kao neko nepokoleblјivo božanstvo koje gleda vaše stado, dok su oni dali sve od sebe da se samoubiju; Zanimlјivo je da je ovo možda najviše opušteno, jezivo iskustvo među ovim podžanrima. Sve ove vrste igara nude njihove mnogo različite vrste prepreka koje treba prevazići, zbog čega je došlo kao iznenađenje kada je indie postapokalipsa simulacija Before We Leave uspela da pređe pruge između sve tri.

Da, Before We Leave, uistinu želi da uradi svoju stvar, a ne da bude zgrožen detalјima i taksonomskom klasifikacijom, što je lepa ideja. Žanrovi mogu da vas uguraju u pokušaje da budete nešto što niste. Oni takođe imaju tendenciju da stvari lakše objasne, ali to je zaista više naš problem nego igre. Iskreno, sumnjamo da bi Before We Leave bila podjednako prijatan i osvežavajući poduhvat ako bi se zaglavila u čitanju tipova igara.

Igra započinje vašim malim zaviranjima, vaša simpatična lutka matrioška koja izgleda kao građanka, vraćajući se na površinu iz njenog bunkera nakon nekog velikog svetskog događaja. Svet iznad zemlјe uglavnom se vratio u živu zelenu stvar, koju su obeležile drevne mašine i gomile smeća. Nažalost, vaši mali stanovnici zaboravili su većinu onoga što su nekad znali, ali dovolјno su želјni da uzgajaju malo krompira i iskopaju beživotne rashodovane brodove iz prošlosti zbog otpada i gvožđa. Uskoro ćete početi da brusite ponovno otkrivanje starih tehnologija i nadamo se da nećete ponovo sve osuđivati.

Before We LeaveSve počinje kao vrlo malo; imaćete nekoliko koliba za vaša sitne ljude, zatim drvoseče i rudnik, sve vrlo standardne stvari dok vaši brodovi traže nove uzbudlјive krajeve. Zatim, nakon što se sve te nove uzbudlјive zemlјe naseljene, postoji prostor gde ćete raditi na tome da ceo sistem uvedete u vašu mašinu za obradu resursa. Before We Leave , zaista se dobro snalazi u tri tabele 4X igara, a pritom zanemaruje čitavu poentu istreblјenja. U stvari, osim ometanja svemirskih kitova koji su gladni bilјaka, Before We Leave je mirno, meditativno iskustvo.

Before We LeaveUmetnički stil ove igre je prekrasan i prijatan. Svaka mala šestogaonica ima divno detalјno umeće i prizor malih vijugavih nalik ljudima koji tu i tamo trče dok rade njihov posao zaista je srdačan. Sve o Before We Leave, je blago i vedro, uprkos gore spomenutim svemirskim kitovima, što je zaista zastrašujuća misao. Nažalost, nema mnogo načina na koji muzika nadopunjava ovo malo jezivo iskustvo. Šta je tu je lepo, ali imati melodično slušno iskustvo učinilo bi čuda za ovakve stvari.

Oslobođen stav Before We Leave je poprilično divan, posebno s obzirom na trenutno stanje u svetu, ali ne možemo da se suzdržimo da osećamo da tu i tamo nešto nedostaje. Voleli bi ovde neke lagane diplomatske elemente ili možda čak i politički sistem sa raznim ediktima i politikama da pomognemo razlikovanju našeg stanovništva od standardnog. Razumemo da bi to moglo da dovede do sukoba na nekim mestima, ali bi moglo da dovede i do većeg izazova, nečega što ovoj igri očajnički treba. Lako je opustiti se, ali idilični svet može da postane dosadan bez puno toga da se prevlada.

Before We Leave je mala indie igra koja radi mnogo velikih stvari. Igra se oseća kao gradski graditelј, gde ćete da procenite potrebe vaše uspešne zajednice i postaviti zgrade koje jačaju vaše resurse ili čine lјude srećnijima u celini. Međutim, ona poseduje vrednosti 4X igre, koja se uvek širi, uvek istražuje i otkriva nova čuda, uvek najbolјe koristi raspoložive resurse, bez rata ili diplomatskih komplikacija. Zatim, jednom kada se stvari malo sakupe, ima onaj osećaj igre boga kada gledate kako se taktno društvo malo okreće i zonira. To je čudesna mala simulacija koja se nakon nekog vremena pretvara u nešto mnogo veće, ali imate osećaj kao da ovde nedostaje nekoliko delova.

Before We Leave was last modified: 25 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Before We Leave appeared first on ITNetwork.

Original Article