Beč testira 5G tehnologiju


Budućnost mobilnog Interneta stigla je pre nekoliko dana pred zgradu bečke vlade. Grad Beč u saradnji sa najvećim austrijskim pružaocima internet usluga, A1 Telekom Austria, T-Mobile Austria i Hutchinson Drei, upravo tamo testira novu 5G tehnologiju.
5G tehnologija korisnicima bi u budućnosti trebala da omogći brži pristup internetu te ekstremno brzo vreme reagovanja, tako da će ljudi, mašine i proizvodi moći međusobno da komuniciraju u realnom vremenu.
Bečki Rathausplatz izabran je za testno područije jer se tamo tokom ovogodišnjih praznika zadržava jako veliki broj ljudi koji koriste usluge mobilnog interneta, što će pružaocima usluga i Gradu dati dobar uvid u stvarnu situaciju i otkriti potencijale za poboljšanje.
Testiranje 5G tehnologije na jednom od najfrekventnijih bečkih trgova nastaviće se i nakon novogodišnjih praznika, a po najava bi trebalo da traje do sredine 2019. godine.
"Želimo da Beč postane najdigitalizovaniji grad u Evropi. Pri tom nam je važno da to ne dovede do stvaranja još većeg socijalnog jaza. Pokušaćemo sve stanovnike da uključimo u taj proces, a pretpostavka za to je odgovarajuća tehnička infrastruktura i saradnja Grada sa pružaocima internet usluga.", rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig prilikom puštanja u rad novog sistema.

IT vestiOriginal Article