Jimmy Grewal je opsesivni kolekcionar, a sada je napokon nabavio i jedan od 70 preostalih Apple we računara. Odmah je počeo da radi na njegovoj resturaciji, beležeći pritom svaku fazu.

Grewal zaista voli Apple I. Pre nego što je nabavio sopstveni primerak, sam je napravio potpuno funkcionalnu repliku. Znanje koje stekao tokom tog projekta mu je postalo vrlo korisno.

Nabavio je Apple we ne znajući što ga tačno čeka. Naime, odluku o kupovini morao je doneti isključivo na osnovu slike. Rizikovao je, papa se upustio u avanturu restauracije, a pritom o svemu detaljno obaveštavao javnost putem video snimaka i Twitter-a.

Apple we je jedan od prvih Apple računara. Sopstvenim rukama ga je dizajnirao mladi Steve Wozniak – očigledno, u pitanju je jedan od osnovnih Apple uređaja. U komercijalnoj prodaji bio je kratko, samo godinu dana, a proizvedeno je ukupno 200 komada. Do danas ih je preživelo samo 70, od kojih samo mali deo i dalje radi.

Grewal je imao puno sreće što je njegov Apple we bio u pristojnom stanju. Ipak, morao je da uloži mnogo dodatnog truda. Proces restauracije počeo je dobrim čišćenjem. Prvi šok je doživeo kada je otkrio tragove korozije unutar uređaja. Srećom, ispostavilo se da su u pitanju ostaci antistatičke pene, koja je godinama prekrivala uređaj.

Računar je na kraju proradio, ali ne kako treba. Grewal ima savet za sve koji odluče da se upuste u ovakvu avanturu: nikada nemojte koristiti tastaturu kompatibilnu sa Apple-om II za starije modele. Iako je uređaj pristojno radio, bilo je problema. Pronašao je i tragove korozije na RAM modulu, ali uspešno ju je otklonio. Tek tada je uređaj proradio kako treba.

U vreme lansiranja Apple-a I, nisu postojali periferni uređaji kompatibilni sa njim; tek je kasnije bilo moguće kupiti Apple Cassette Interface (ACI) modul za 72 dolara. Radilo se o kasetofonu sa običnim kasetama, a taj uređaj je omogućavao korisnicima da snimaju i čitaju podatke.

Grewal je malo prilagodio sistem i zamenio kasete iPad-om, koji je spojio direktno na ACI modul. Trebao je samo napraviti zvučnu datoteku ASCII portreta Steve-a Wozniak-a i pritisnuti play. we voilà – do devete notation videa, uređaj stariji od 40 godina počinje normalno da radi i stvara portret svog „stvaratelja“.

Izvor: 9to5mac


Article source: http://imagazin.rs/bas-je-super-obnoviti-apple/