Bankrotirala Google-ova filijala u Rusiji

0
46


Sporovi između Google-a i Rusije počeli su mesecima pre nego što se ova zemlja našla pod sankcijama, a eskalirali su do toga da je jedan potez vladajućih na kraju presudio Google-ovoj ruskoj filijali. Sve je počelo još u jesen 2021. godine, kada je Google bio kažnjen zbog kršenja zakona o ličnim podacima, tj. zbog toga što se nisu prilagodili zakonu o skladištenju ruskih podataka isključivo na serverima smeštenima u toj zemlji.
Drugu, višu, kaznu Rusija je Google-u odredila u decembru. Tada je Google bio osuđen na plaćanje gotovo 100 miliona dolara, jer nije – kako su regulatori zahtevali – sa svojih platformi uklanjao sadržaje koje ruske vlasti smatraju nepoželjnima.
Saga se nastavila sa dodatnom zaplenom oko 15 miliona dolara od Google-a u aprilu. Ovoga puta razlog za kažnjavanje internet kompanije bio je brisanje određenih YouTube kanala sa video platforme, primarno kanala osoba i medija koji su podržavali vladajući režim.
Sa invazijom na Ukrajinu Google je prekinuo i monetizaciju oglasa na YouTube-u korisnicima iz Rusije, na što je Roskomnadzor odgovorio (privremenim) blokiranjem pristupa Google-u i YouTube-u. Konačni rasplet cele ove priče dogodio se ove nedelje, kada su vladajući "seli" na bankovni

račun Google-ove ruske filijle i zaplenili sve što se tamo nalazilo.
To je dovelo do situacije u kojoj Google ne može više da isplaćuje plate za svojih stotinjak zaposlenih niti podmiruje obveze prema dobavljačima, pa su bili prisiljeni da proglase bankrot. Google-ova kancelarija u Rusiji, koja je ostvarivala prihode od oko 2 milijarde dolara godišnje, biće ugašena, a određeni broj zaposlenih biće premešten u druge zemlje. Uprkos tome, YouTube, Google Maps, pretraga, Gmail i ostale besplatne internet usluge ostaće dostupne na područiju Rusije.
IT vestiOriginal Article

(Visited 2 times, 1 visits today)