BAJDEN I ČI ĐINPING SE SASTALI NA SAMITU A/PEC: POGLEDAJTE KLJUČNE TEMA RAZGOVORA

0
42
bajden-i-ci-djinping-se-sastali-na-samitu-a/pec:-pogledajte-kljucne-tema-razgovora

Summary

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, i predsednik Kine, Si Đinping, sastali su se u sredu i razgovarali četiri sata o pitanjima koja se tiču vojnih sukoba i krijumčarenja droge. Sastanak se desio na imanju Filoli, kome je Bajden bio […]

BAJDEN I ČI ĐINPING SE SASTALI NA SAMITU A/PEC: POGLEDAJTE KLJUČNE TEMA RAZGOVORA

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, i predsednik Kine, Si Đinping, sastali su se u sredu i razgovarali četiri sata o pitanjima koja se tiču vojnih sukoba i krijumčarenja droge. Sastanak se desio na imanju Filoli, kome je Bajden bio domaćin, a koje se nalazi oko 48 km južno od San Franciska, pre samita azijsko-pacifičke Ekonomsko-saradničke organizacije (APEC).

Tajvan je bio jedna od ključnih tema razgovora, a Si je izjavio Bajdenu da je Tajvan najveći i najopasniji problem koji se tiče ove dve supersile. Međutim, nije imao konkretne planove o vojnoj akciji protiv Tajvana u narednim godinama, ali je razgovarao o uslovima pod kojima bi se sila mogla upotrebiti. Bajden je naglasio važnost mira i stabilnosti na Tajvanskom moreuzu i zamolio Si-ja da poštuje izborne procese na Tajvanu.

Tokom sastanka, Bajden i Si su se dogovorili da obnove vojne kontakte koje je Kina prekinula nakon posete bivše šefice Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, Tajvanu u avgustu 2022. Bajden je jasno zatražio da oba lidera institucionalizuju dijalog vojske na vojsku, a američki ministar odbrane Lojd Ostin će se sastati sa svojim kineskim kolegom kada bude imenovan.

Takođe, Bajden je izjavio da su se on i Si dogovorili da održavaju komunikaciju na visokom nivou, te da će moći da zovu jedan drugog direktno i biti odmah saslušani.

Kada je reč o saradnji i pomirenju, kineski izveštaj o sastanku naglasio je potrebu za većom saradnjom, dijalogom i poštovanjem. Si je rekao Bajdenu da Kina i Sjedinjene Američke Države treba da budu primer drugim zemljama i da promovišu saradnju u oblastima kao što su trgovina, poljoprivreda, klimatske promene i veštačka inteligencija.

Nađen je dogovor o saradnji u borbi protiv izvora sintetičke opijatske droge fentanila, koji predstavlja jedan od vodećih uzroka predoziranja drogom u Sjedinjenim Američkim Državama. Kina će direktno delovati protiv specifičnih hemijskih kompanija koje proizvode prekusore za fentanil.

Takođe, lideri su razgovarali o krizi na Bliskom istoku, gde je Bajden zamolio Kinu da interveniše kod Irana i apeluje da izbegava korake koji bi mogli biti provokativni. Kineski zvaničnici su rekli da su već vodili razgovore sa Iranom o rizicima u regionu.

Na kraju, Bajden i Si su razgovarali i o veštačkoj inteligenciji i složili se da njena upotreba u vojne i nuklearne operacije stvara stvarne rizike. Obe strane su se fokusirale na prakse koje mogu biti opasne ili izazivati nestabilnost, ali nisu spremne za međusobnu deklaraciju.

Frequently Asked Questions (Česta pitanja):

1. Gde su se Bajden i Si sastali?

Bajden i Si su se sastali na imanju Filoli, koje se nalazi južno od San Franciska.

2. Šta je bila jedna od ključnih tema razgovora?

Jedna od ključnih tema razgovora bila je situacija oko Tajvana.

3. Da li je postignut dogovor o saradnji u borbi protiv fentanila?

Da, postignut je dogovor da Kina deluje protiv kompanija koje proizvode prekusore za fentanil.

4. Koje su još teme razgovora bile važne?

Druge važne teme razgovora su bile obnova vojnih kontakata, komunikacija na visokom nivou, kriza na Bliskom istoku i veštačka inteligencija.

Read More