Ažuriranje operativnog sistema Windows 10 uklanja Flash 

0
42

Opciono izdanje utire put kraju Flasha 2021. godine. Microsoft je objavio opcionalno Catalog ažuriranje kojim se uklanja Adobe Flash iz operativnog sistema Windows 10 i sprečava njegova ponovna instalacija.

Ažuriranja sprečava ponovnu instalaciju

Međutim, kako je primetio Bleeping Computer, ažuriranje (KB4577586) uklanja samo Flash verziju koja se nalazi u Windows 10, a ne bilo koju samostalnu verziju koju ste sami instalirali. Takođe ne uklanja Flash iz Microsoft Edge-a ili drugih browsera. Windows 10 Flash support zvanično će prestati krajem ove godine, bez dodatnih ažuriranja za Internet Explorer 11 i staru (ne-Chromium) verziju Edgea do decembra. Najnovija verzija Edge-a, koja koristi Google-ov Chrome mehanizam, izgubiće podršku za Flash u januaru 2021.

Prošlog meseca, Microsoft je objavio vremenski okvir za kraj Flasha, rekavši da će alat za uklanjanje Flash-a postati neobavezna ispravka u programu Windows Update do početka 2021. godine. Posle nekoliko meseci, postaće preporučeno ažuriranje, a na leto 2021. Microsoft će ukloniti lash-related developer frameworks, group policies i user interfaces iz zastarelih Edge i IE11. To će se uraditi kumulativnim ispravkama u više verzija Windows-a, uključujući Windows 10 i 8.1.

Google takođe ukida Flash podršku za Chrome, do decembra 2020. Povrh svega, sam Adobe završava razvoj Flash-a 2020. godine i uskoro će nam saopštiti kako tačno da ga deinstaliramo.

Izvor: Engadget

The post Ažuriranje operativnog sistema Windows 10 uklanja Flash first appeared on PC Press.

Original Article