Autonomni kontejnerski brod prešao 790 km

0
106

Japanski Nippon Foundation uspješno je demonstrirao autonomnu plovidbu kontejnerskog broda Suzaku, koji je vođen senzorskom tehnologijom, multidirekcijskim računalnim vidom i AI algoritmima dubokog učenja plovio u zakrčenom morskom području između Tokijskog zaljeva i zaljeva Ise, pri čemu je bez ijednog incidenta ukupno prošao 790 km i time ukazao na svijetlu budućnost autonomnog brodskog teretnog prometa koja je pred nama.

Korištenjem tehnologije MEGURI2040 Fully Autonomous Ship programa, Nippon Foundation je poslao 95-metarski kontejnerski brod Suzaku na povratno putovanje koje je započelo i završilo u Tokijskom zaljevu, pri čemu je plovio kroz vrlo prometno područje kroz koje svaki dan prolazi oko 500 brodova.

MEGURI2040 sustav koji je razvilo čak 30 tvrtki, omogućuje višestruke načina upravljanja, uključujući potpuno autonomnu plovidbu, kopnenu podršku i daljinsko upravljanje, s operaterima koji prate napredak i preuzimaju kontrolu nad kratkim dionicama putovanja, kako bi provjerili izvedbu svih sustava i komunikacijske veze.

Japan ima uvjerljive razloge da preuzme vodstvo u autonomnom pomorstvu, s ubrzanim starenjem stanovništva i niskom stopom nataliteta zbog čega oskudijeva s radnom snagom, a u narednim desetljećima će situacija postati puno gora.

"Postizanje potpuno autonomne plovidbe jedan je od načina rješavanja naših problema uključujući ekonomske poteškoće povezane sa starenjem stanovništva i padom nataliteta, nedostatnim kapacitetima posada i pomorskim nesrećama", rekao je predsjednik Nippon Foundationa Yohei Sasakawa u priopćenju za javnost. "Ova tehnologija, razvijena u Japanu, prva je takve vrste bilo gdje u svijetu. Također se nadamo da ćemo pridonijeti stvaranju međunarodnih pravila za potpuno autonomnu plovidbu."

Zaklada Nippon za cilj ima pokrenuti komercijalni autonomni brodski promet 2025. godine i procjenjuje da će samo Japan ostvariti pozitivnu ekonomsku korist blizu 8 milijardi američkih dolara ako polovicu svojih brodova stavi pod robotsku kontrolu do 2040. godine.

Jedino nam nije jasno što će se dogoditi ako brod napadnu gusari.

Original Article