Audi ulazi u Formulu 1 kao dobavljač hibridnih motora

0
54

Audi je službeno objavio da ulazi u Formula 1 "cirkus" u sezoni 2026. Tvrtka u vlasništvu VW-a kaže da će proizvesti novi hibridni motor za bolide Formule 1 u svojem pogonu u Neuburgu, prema svim propisanim uvjetima i pravilima koja donosi Međunarodna automobilistička federacija FIA.

Tvrtka se nada da će pomoći sportu u postizanju ambicioznog cilja da utrke najbržih bolida postanu klimatski neutralne do 2030. godine.

FIA-ine najnovije specifikacije motora zahtijevaju V6 motor dizajniran da radi na održivijoj mješavini goriva. S njim će biti uparen električni motor od 400 kW s izlaznom snagom od oko 544 konjske snage, što ga čini gotovo jednako snažnim kao i sam V6. Audi je dodao da će njegov projekt voditi Adam Baker, koji je prethodno bio FIA-in direktor za sigurnost, a radio je u Cosworthu i BMW-u.

Audi kaže da će objaviti s kojim će timom raditi "do kraja ove godine", ali većina fanova F1 smatra da je to već gotova stvar. Dugotrajne glasine su da će Audi kupiti većinski udio u švicarskoj automobilističkoj tvrtki Sauber koja je već bila predmet pregovora o preuzimanju ove godine i mogla bi imati koristi od podrške velikog automobilskog diva.

Obzirom da će proći još dosta vremena dok bolide s Audijevim motorima ne vidimo na stazi, vjerujemo da Red Bull, Ferrari i Mercedes ovo još ne doživljavaju kao prijetnju, a za Audi je ovo ponajviše odličan PR.

Original Article