AtlasNEST ima za cilj da učini aerodrome bezbednijim

0
63
atlasnest-ima-za-cilj-da-ucini-aerodrome-bezbednijim

Uobičajeno, bespilotne letelice koje lete oko aerodroma se smatraju opasnošću. Međutim, AtlasNEST sistem koristi bespilotne letelice da lete iznad oblasti sletanja gde se mogu javiti problemi, kako bi kontrolori leta imali pogled iz ptičje perspektive.

Razvijen od strane letonskog preduzeća Atlas Aerospace, AtlasNEST se sastoji od spoljnje priključne stanice koja sadrži jednu od kompanijskih tricopterskih bespilotnih letelica AtlasPRO. Može se postaviti više stanica oko jednog aerodroma, u zavisnosti od veličine i/ili zauzetosti aerodroma. Sve što je potrebno za svaku stanicu je električna utičnica.

AtlasNEST

Ako neko u kontrolnom tornju želi da proveri sumnjivo vozilo, pratiti sletanje aviona koji ima problema, proveriti da li je određena pista zaista prazna – ili jednostavno želi da detaljnije pogleda nešto što je daleko od tornja – ima mogućnost da daljinski aktivira AtlasNEST.

Uređaj reaguje pokretanjem svoje bespilotne letelice, koja samostalno leti do pruženih koordinata i prenosi trenutni pogled iz vazdušne perspektive koristeći svoju termalnu kameru sa 10x optičkim zumiranjem.

Baterija na AtlasPRO letelici se menja sa svakim povratkom na stanicu. AtlasPRO ima deklarisanu autonomiju leta od 32 minuta, komunikacijski domet do 10 km putem LTE-a, i samostalno se vraća na stanicu kada završi svoj zadatak. Nakon toga, novonapunjena baterija se robotski menja na letelici, kako bi bila spremna da ponovo izađe u svakom trenutku.

AtlasNEST

Atlas Aerospace nudi AtlasNEST putem programa lizinga koji počinju od 4.200 evra mesečno.

Read More