Atari slavi 50 godina postojanja

0
66

Brend Atari danas slavi 50 godina postojanja.

Iako je trenutna kompanija koja poseduje brend Atari to činila tek od 2001. godine, originalni Atari Inc osnovali su 27. juna 1972. Nolan Bushnell i Ted Dabney.

Kompanija je dobila ime po potezu u japanskoj igri na ploči Go. U igri, „atari“ znači da je igračevo kamenje u opasnosti da ih protivnik uzme.

Bushnell i Dabney su ranije objavili Computer Space, prvu ikada komercijalnu arkadnu video igru, 1971. Naredne godine su par osnovali Atari i angažovali dizajnerskog inženjera Al Alcorna, koji je potom dizajnirao Pong, prvu komercijalno uspješnu video igru.

Atari je takođe bio odgovoran za Atari VCS (kasnije preimenovan u Atari 2600), revolucionarnu konzolu koja je po prvi put donela video igre u mnoga domaćinstva.

VCS-ov uspeh je bio takav da je tržište postalo zasićeno igrama, od kojih su mnoge bile lošeg kvaliteta. Ovo, u kombinaciji sa nekim velikim katastrofama koje je objavio Atari, kao što su ET i Pac-Man, značilo je da je VCS uglavnom odgovoran za „slom“ industrije video igrara u Severnoj Americi 1983.

Iako bi se industrija igara u Severnoj Americi na kraju oporavila od kraha, Atari to nikada nije u potpunosti uradio, i iako bi nastavio da izdaje više igara i sistema, nijedan nikada ne bi dostigao vrhunske visine VCS-a. Više o Atarijevim uspesima i padu možete pročitati u našem PLAY! specijalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required

Email Address *

The post Atari slavi 50 godina postojanja appeared first on PLAY!.

Original Article