Astronaut koji je postavio rekord

0
111

Astronaut koji je oborio američki rekord u dužini boravka na Internacionalnoj svemirskoj stanici se vraća na Zemlju, nakon što je u kosmosu proveo skoro godinu dana.

PCPress.rs Image

Uprkos ratu u Ukrajini, Mark Vande Hei iz agencije NASA se na rodnu planetu vraća ruskom raketom, u kojoj će biti i kosmonauti Anton Shkaplerov i Pyotr Dubrov. Trebalo bi da se spuste u Kazahstan, a neki već spekulišu da bi ovaj let mogao da bude znak da će Sjedinjene Američke Države i Rusija i ubuduće sarađivati kada je svemirski program u pitanju.

Russian gov't-controlled RIA Novosti @rianru posted a video on Telegram made by @Roscosmos where cosmonauts say goodbye to Mark Vande Hei on #ISS, depart, and then the Russian segment detaches from the rest of ISS. @Rogozin is clearly threatening the ISS program. #NASA #Ukraine pic.twitter.com/fj2coK1xR1

— NASA Watch (@NASAWatch) mart 5, 2022

To je suprotno onome što je pre nekog vremena izjavio direktor ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitry Rogozin, koji je svojim tvitovima stvarao tenziju po pitanju toga da su na stanici i ruski i američki astronauti. Ako se zanemare politika i trolovanje, povratak astronauta Vande Hei bi stvarno mogao da bude znak dobre volje, a iz agencije NASA garantuju da će se kući vratiti bez problema. Zainteresovani događaj mogu da prate uživo.

Izvor: Mashable

The post Astronaut koji je postavio rekord first appeared on PC Press.Original Article