Assassin’s Creed Odyssey

Posle godinu dana odmora 2016. godine, „Assassin’s Creed“ franšiza se prošle godine vratila u velikom stilu donoseći nam „Assassin’s Creed Origins“, koji je, kako to naslov objašnjava, istraživao početke Brotherhood of Assassins, vodeći igrača u drevni Egipat kako bi bio svedok začetka dugog rata između ubica (Assassins) i templara (Templars). I obožavaoci i kritičari igru smatraju hitom, jer je dodavanje RPG elemenata u osnovnu igru serije stvorilo remek delo u oblasti igara otvorenog sveta. Sada je kompanija Ubisoft proširila tu ideju još dalje sa „Assassin’s Creed Odyssey“, koja odražava igranje u „Origins“, ali stavlja manji naglasak na priču Brotherhood vs. Templas a više na samu istoriju.

Dok je „Origins“ „Assassin’s Creed“ igra sa RPG elementima, „Assassin’s Creed Odyssey“ je RPG sa elementima „Assassin’s Creed“. Priča prati putovanje deteta iz Sparte, bilo Alexiosa ili Kassandre – igrač bira jedno od ta dva – dok rade kao misthiosi, ili plaćenici, i prelaze ogromnu mapu sa preko 40 glavnih lokacija oko drevne Grčke, dovršavajući zadatke, skupljajući plen i nadograđujući svoj lik. Izabrali smo Alexiosa za svoj lik, tako da ćemo nadalje koristiti njegovo ime i muški rod u ovom tekstu.

Programeri kompanije Ubisoft Kuebec su uključiili izbore igrača u „Assassin’s Creed Odyssey“. Kako igrač napreduje u priči igre, pojavljuju se određeni izbori i ove odluke imaju dugotrajne efekte na ostatak igre. Rano u igri smo naišli na selo opustošeno kugom i grupu sveštenika koji samo što nisu ubili četvoročlanu porodicu. Porodica je molila za našu pomoć u vidu oslobođenja, ali su nam sveštenici objasnili da je porodica bolesna – nešto što je čak i majka potvrdila – i na kraju, dozvolili smo sveštenicima da izvrše svoj grozan zadatak. Kasnije smo iz promotivnog spota saznali da bi čitavo ostrvo bilo uništeno kugom da smo ubili sveštenike i ostavili porodicu u životu. Četiri osobe su umrle da bi stotine mogle da žive. Vaši izbori su važni.

A ovo je samo jedan primer pogubne težine ovih izbora. Ima još mnogo odluka koje nose posledice, i mogu čak i da utiču na to koji od devet završetaka igre ćete dobiti. Izbori su predstavljeni u vidu razgovora, sa više opcija dijaloga koje pomeraju konverzaciju napred. Mali simboli pored određenih replika nagoveštavaju u kom pravcu će ići izbor, uključujući borbu, uravnotežen ishod, pa čak i romantičnu opciju. Dijalog takođe pomaže igraču da, pored otvaranja novih zadataka, otvori i nove regione na mapi i, naravno, da pomerajući priču unapred.

Širina naracije u „Assassin’s Creed Odyssey“ sastoji se od zadataka. Navodno, postoji preko 300 misija koje možete raditi. Postoje zadaci vezani za priču, koji se fokusiraju na ličnu odiseju Alexiosa/Kassandre; zadaci sveta, koji se fokusiraju na lokacije, kao što je čišćenje pećine od medveda ili plovidba do nove zemlje; zadaci vezani za lik, u kojima obavljate neke zadatke za bezbroj NPC-ova u igri; i razni vremenski zadaci, kao što su dnevne i nedeljne misije. Neki zadaci nestaju ako se ne prihvate i završe kako se priča nastavlja, tako da će onima koji vole da završavaju sve zadatke ovde možda biti nemoguće da to urade.

Jedan jedinstveni aspekt na koji smo naišli je da zadaci ne moraju biti dovršeni na način na koji to tradicionalno očekujete – dozvolite nam da objasnimo. U jednom zadatku priče, morali smo da pronađemo i ubijemo nekoga ko se ogrešio o nas (ovde smo namerno nejasni zbog spoiler-a), i prošli smo kroz prva dva dela zadatka pre nego što sam udarili u zid. Nastavili smo da radimo drugu, nepovezanu misiju, da bi se te dve misije sklopile u novu treću misiju, koja nam je takođe rekla gde možemo da pronađemo tipa kojeg tražimo. Pre nego što smo se pozabavili tom misijom – vojnim napadom na tvrđavu – odlučili smo da još malo istražimo i otključamo dodatne sinhronizacione tačke. Kad gle čuda, našli smo svoju originalnu metu, koja se skrivala u pećini stotinama metara udaljenoj od tvrđave koju je trebalo da napadnemo. Nepotrebno je reći da smo ga odmah ubili. To je dovelo do toga da su prethodni zadaci prilagodili priču u letu da priča ne bi postala redundantna. Bili smo veoma impresionirani koliko je to besprekorno odrađeno, pošto se priča jednostavno nastavila u istom ritmu.

„Assassin’s Creed Odyssey“ je dodala novu funkcionalnost pod nazivom Exploration Mode. Ovde, gotovo sve na mapi je obavijeno misterijom dok igrač ili ne naiđe na to prirodno ili ga otkrije iz razgovora. Kao što samo ime implicira, ovo prisiljava igrača da istraži svaki kutak i pukotinu svakog ostrva kako bi pronašao svaku skrivenu lokaciju, kovčeg sa blagom, kamp bandita i još mnogo toga. Čak su i tačke sinhronizacije skrivene, što znači da posete novim područjima zahtevaju izviđanje pre nego što se otpočnu zadaci i pljačke. Izabrali smo Exploration Mode za svoj način prelaženja igre koji, doduše, može biti pomalo zbunjujuć jer zapravo ne znamo gde treba da idemo dalje. To nas je nateralo da tražimo sve znake pitanja na karti kako bismo ručno otključali orijentire i otvorili svet. Ovo menja način na koji se obično bavimo nekom „Assassin’s Creed“ igrom, i za sada uživamo u fokusiranju da sve to radimo sami. Za one koji žele klasičnu „Assassin’s Creed“ igru, Guided Mode naglašava interesantne tačke na mapi, što smanjuje zabavu i uzbuđenje istraživanja, ali brže pomera priču. Opet, izbor je na vama.

Priča je postavljena u Grčkoj 431. godine pne, tokom Peloponeskog rata. Atina i Sparta su u sukobu oko Grčke, a igrač utiče na jednu od dve strane – ili može da igra protiv obe strane – kroz izbore napravljene u priči. To se postiže ispunjavanjem zadataka koji mogu da oslabe suprotnu stranu. Napadnite neprijateljska uporišta i spalite zalihe ili ubijte ključne oficire da biste razbili borbeni duh. Svaki završen zadatak spušta ratnu snagu jedne strane, kulminirajući u vidu zadatka da ubijete neprijateljskog vođu. Zabavno je gledati kako se sa svakim zadatkom gubi sigurnosna pratnja lidera, do te mere da nakon što ste završili sa svim potrebnim zadacima, lako možete pronaći vođu kako sam šeta niz ulicu; vrlo lako tajanstveno ubistvo.

Kada je vođa ubijen, započinje se novi zadatak, Conquest, koji predstavlja ogroman sukob između zaraćenih strana. Igrač je aktivni učesnik, a ove epske bitke su 150 na 150 – da, 300 vojnika! – koji stvaraju apsolutni haos drevne borbe. Igrač može da bori protiv pešadije, ili da traži komandante na terenu kako bi oslabio neprijateljsku odlučnost i preokrenuo situaciju. Ovo deluje kao nešto iz „Dynasty Warrior“ serijala, ali napravljeno koristeći umetnost i veštine razvojnih timova kompanije Ubisoft Quebec.

Lik u „Odyssey“ ne koristi klasično sečivo ubice na zglobu, pošto je Brotherhood još uvek 400 godina daleko od svog začetka, ali umesto toga koristi vrh koplja Leonide, legendarnog spartanskog vođe poznatog iz stripa i filma „300“. Vrh koplja je sličan sečivu na zglobu ubice, tako da je promena čisto kozmetička, ali ubijanja nisu uvek izvedena jednim ubodom. Neuspeh da se izvede prikriveno ubistvo vodi u borbu. Igrači moraju da podignu nivoe i veštine da bi mogli da izvedu većinu ubistava, a neuspeh u tome može biti razoran.

U zavisnosti od veština koje ste otključali, borba može biti izazovna ili veoma laka. Ukoliko ste otključali Spartans Kick veštinu, možda se više nikada nećete vratiti na neki drugi potez. Nije nam trebalo dugo da se u potpunosti zaljubimo u udaranje ljudi širom Grčke. Još je bolje kada ste na nekom višem mestu u odnosu na neprijatelja i onda ih šutnete pravo u lice. Šutirali smo ljude s litica, sa trirema, sa zgrada, čak i niz stepenice. Mi smo kao Lionel Messi, samo šutiramo sve što možemo.

Veštine su podeljene u tri kategorije: Hunter, Warrior i Assassin. Hunters se oslanjaju na lukove, Warriors na borbu prsa u prsa, a Assassins koriste prikradanje. Igrači mogu da kupe veštine u jednoj kategoriji ili da ih prošire, zavisno od svog stila igre. Levelovanjem se otvara stablo veština, a većina veština se može nadograditi do tri puta. Pored prilagođavanja vezanih za to koje veštine treba otključati i učiti, sistem opreme iz „Origins“ dela se vraća, pa igrači mogu da menjaju setove oklopa po komponentama, a Ubisoft je uključio mnogo opcija opreme za glavu, grudi, zglobove, struk i noge, sve mereno prema nivou retkosti, od common (obične) do epic (epske). Lik takođe ima veliki izbor oružja, sa različitim opcijama za borbu prsa u prsa i lukovima. Postoji ogromna količina oružja i opreme koju možete izabrati, a eksperimentisanje sa onim što najbolje funkcioniše sa vašim stilom igranja je ključ uspeha.

Pomorska borba u „Assassin’s Creed Odyssey“ je uveliko proširena u odnosu na prošlogodišnji „Origins“ i jednaka je onoj u „Black Flag“ za vrijeme provedeno na triremeu. U zemlji sačinjenoj od različitih ostrva, pomorska putovanja u Grčkoj su važna, a Alexios ima svoj brod po imenu Adrestia. Brod se može nadograditi i popuniti poručnicima, koji zapravo predstavljaju neprijatelje koje regrutujete tako što ih onesvešćujete umesto da ih ubijate. Ovi poručnici donose određene bonuse sa sobom, kao što je nanošenje više štete lukovima ili bolja odbrana trupa, a njihovo mešanje i usklađivanje kako bi pronašli ono što je najbolje za vas tokom vaše odiseje je još jedna oblast prilagođavanja.

Adrestia plovi morima, upuštajući se u borbu sa neprijateljskim brodovima i piratima, i još mnogo toga. Mornarske pesme se vraćaju, jer će vaša ekipa pevati dok vesla, a sve pesme su na grčkom, što je lep detalj. Borba je nešto već poznato za sve one koji su igrali „Black Flag“ ili „Rogue“, a najveća razlika je u tehnologiji koja vam je na raspolaganju. Lukovi i koplja su uobičajena oružja, i naravno, možete udarati u brodove, razdvajajući ih na pola i bacati svoje neprijatelje ajkulama.

„Assassin’s Creed Odyssey“ izgleda apsolutno zapanjujuće na Sonyjevim i Microsoftovim poboljšanim konzolama. Za razliku od pustinja Egipta, Grčka ima mnogo više raznovrsnosti u svom terenu, a mnoge od ovih lokacija izgledaju realistično. Grčki hramovi i statue ne predstavljaju uvek blistave katedrale panteonu bogova. To su neuredne strukture u kojima se živi, sa drevnim kipovima. Količina detalja koja je ovde upotrebljena je zapanjujuća – ne možemo vam reći koliko smo samo puta ostavili kontroler da bismo upili sve te detalje.

Muzička podloga i glasovna gluma su ujedno i neke od najboljih u seriji. Akcenti su uglavnom mediteranski, što pomaže u prodaji ideje da je ovo drevna Grčka. Naročito nam se sviđa glas glumca koji igra Alexiosa – sjajan je svaki put. Jedan zadatak nas je naročito naveo da pronađemo drevni oblik – khm, viagre – za stariji par. Drvo razgovora tokom ove razmene i Alexiosovo izvođenje tih replika nam je bukvalno nateralo suze na oči. Do te mere da smo morali da prestanemo sa igranjem da bismo se sabrali. Još od „Black Flag“ pozajmljivanje glasova u „Assassin’s Creed“ igri nije bilo toliko dobro.

„Assassin’s Creed Odyssey“, u svojoj srži, predstavlja epski istorijski RPG koji koristi poznata sredstva, znanje i mehaniku iz „Assassin’s Creed“ univerzuma. Naravno, kako priča napreduje, više toga se otkriva, a spajanje istorijskih RPG-ova i osnovne „Assassin’s Creed“ igre dolazi na videlo – nećemo vam pokvariti ništa od toga ovde, ali verujte nam, vredi čekanja. Sa 40-50 sati igranja za glavnu priču i devet različitih završetaka zasnovanih na izboru tokom vaše lične odiseje, ovo je igra koja se lako može igrati iznova i iznova za 400 sati ili više, ako želite da vidite sve što igra ima da vam ponudi. To je zapanjujući broj za bilo koju franšizu i to zaista pokazuje da je ovo zapravo epska igra.

A ovo je jedna epska igra koja će vladati vašim životom mesecima. Zove se „Assassin’s Creed Odyssey“ s razlogom, i slično kao Homerova epska pesma o Odiseju, sve se vrti oko ličnog putovanja lika, a ovogodišnji nastavak čini ovu igru ličnom na puno novih i uzbudljivih načina.

Assassin’s Creed Odyssey was last modified: март 31st, 2019 by ITN Team

The post Assassin’s Creed Odyssey appeared first on ITNetwork.

Original Article