ASML i fabrike u Aziji van Kine usred tenzija

0
50
asml-i-fabrike-u-aziji-van-kine-usred-tenzija

Dobavljači holandskog giganta za proizvodnju čipova ASML Holding NV razmatraju izgradnju fabrika u jugoistočnoj Aziji umesto u Kini usred političkih tenzija između Pekinga i Zapada, prema dva izvora i dokumentima koje je Reuters video.

PCPress.rs Image

Zvaničnici iz desetak tehnoloških kompanija sledeće nedelje će posetiti Vijetnam, Maleziju i Singapur, navodi se u belešci Razvojne agencije Brabanta, holandskog javnog tela uključenog u organizaciju putovanja.

„Većina kompanija pridružuje se jer razmišlja o proširenju/uspostavljanju proizvodnih lokacija u Vijetnamu ili Maleziji“, navodi se u belešci koju je pripremila agencija zajedno sa Brainport Industries, koja predstavlja 200 visokotehnoloških proizvodnih kompanija sa sedištem u blizini Holandije. Moguće investicije su deo šire, dugoročne strategije za smanjenje izloženosti Kini, rekle su Reutersu dve osobe upoznate sa planom.

Desetak kompanija u misiji su skoro svi izvođači radova za ASML, jednog od vodećih svetskih dobavljača za proizvođače poluprovodnika kao što su TSMC, Samsung i Intel . Neki imaju proizvodne pogone u Kini.

Holandska vlada nikada nije dala ASML-u licencu za prodaju svojih najnaprednijih mašina kupcima u Kini, nakon pritiska Vašingtona, koji nastoji da oslabi sposobnost Kine da pravi sopstvene napredne kompjuterske čipove i da uspori svoj vojni napredak.

ASML-ovi litografski sistemi mogu koštati do 160 miliona evra svaki i koriste se za kreiranje kola kompjuterskih čipova.

Holandska vlada je objavila nova ograničenja o izvozu koji utiče na ASML-ov drugi najbolji asortiman alata za štampanje čipova, što bi moglo dovesti do kineske odmazde. Među kompanijama u misiji je Neways, koji pomaže ASML-u da razvije električne upravljačke jedinice, kontrole napajanja i sisteme ožičenja za litografske sisteme, navodi se na veb stranici kompanije.

ASML dobavljač NTS Group, koji je dobavljač alata za preciznu mehaniku, je još jedna kompanija koja će se pridružiti poslovnom putu, rekao je Brainport. Ostale kompanije na putovanju su Bestronics, AAE BV, BKB Precision, HK Group, KMWE Group, Sempro, Sioux Technologies i VDL ETG, prema jednom od dokumenata i Brainport.

„VDL Groep ima različite filijale u Aziji… Uopšte nemamo nameru da napustimo Kinu“, navodi se u saopštenju kompanije. Singapur se razmatra kao potencijalna lokacija za regionalno sedište, navodi se u belešci. ASML je odbio komentar.

Jedna osoba upoznata sa organizacijom putovanja rekla je da je jedna od kompanija u naprednim pregovorima sa partnerima u Vijetnamu o izgradnji fabrike. Druga kompanija će takođe verovatno investirati tamo, osoba je rekla da je odbila da imenuje firme i da bude imenovana jer su informacije poverljive. Druga osoba uključena u organizaciju putovanja rekla je da je Malezija takođe verovatan izbor za novu investiciju jer neke od kompanija tamo već imaju objekte.

Izvor: Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.