Artemis 1 kreće prema Mjesecu

0
59

Nakon višegodišnjeg razvoja SLS rakete i Orion modula za posadu, NASA je napokon dobila "go" dozvolu za lansiranje Artemis 1 misije prema orbiti Mjeseca, što će biti prvi korak u ambicioznom projektu povratka čovjeka na Mjesec, uspostave stalne ljudske baze i stalne orbitalne postaje.

Zeleno svjetlo za lansiranje znači da bi Artemis 1 mogao biti lansiran u svemir najranije 29. kolovoza ove godine s uzletišta Pad 39B, istog onog s kojeg je prema orbiti Mjeseca poletio Apollo 10 1969. godine.

Artemisu će trebati tjedan dana da stigne u orbitu Mjeseca, u kojoj će ostati oko mjesec dana, prije nego se vrati na Zemlju 10. listopada ove godine.

"Ovo je prvi let nove rakete i nove letjelice", izjavio je Mike Sarafin, direktor Artemis 1 misije na tiskovnoj konferenciji o spremnosti za lansiranje. "Radimo nešto što je nevjerojatno teško za napraviti i što u sebi nosi rizik."

Šefovi misije kažu da će žestoko testirati letjelicu za posadu Orion tijekom ovog leta i da će je "izmučiti" daleko izvan parametara koje je NASA zadala za misije s ljudskom posadom, kako bi se osiguralo da će biti siguran za prijevoz ljudi.

Iz tog razloga će misija potrajati čak 42 dana, za razliku od drugih Artemis misija s ljudima, čije trajanje je planirano za 10 dana.

Ako Artemis 1 misije prođe u najboljem redu, 2024. godine bi do orbite Mjeseca trebali stići ljudi misijom Artemis 2, dok je misija slijetanja na Mjesec Artemis 3 planirana za 2025. godinu i koristi će SpaceX-ov Starship lander za slijetanje na južni pol našeg prirodnog satelita.

U slučaju neuspjeha Artemis 1 misije, povratak čovjek na Mjesec bi se mogao prolongirati na neodređeno vrijeme.

Original Article