Apple od 2020. potpuno prelazi na novu generaciju OLED ekrana

Pored toga što će svi OLED ekrani najnovije generacije 2020. stići za sve modele iPhone-a, ta tehnologija mogla bi da omogući radikalniji dizajn Apple pametnih telefona.

Budući modeli mogli bi da imaju savitljive ekrane ili bi im nova tehnologija omogućila da se kontrolišu na sasvim drugačiji način. „Epl“ se sa modelima „ajfona X“ i XS već prešao na novu generaciju ekrana, ali se ograničio na ta dva modela budući da u jeftiniji „ajfon XR“ ugrađen stari LCD ekran.

Prema navodima Volstrit džornala, potpuni prelaz na novu tehnologiju očekuje se 2020. Poslednjih godina potrošači su počeli da izbegavaju LCD ekrane jer više troše bateriju uređaja u odnosu na one sa OLED ekranima. Ta tehnologija omogućava radikalniji dizajn smartfona i savitiljivost ekrana.

OLED (Organic Light Emitting Diode – organska dioda koja emtiuje svetlost) ekrani rade tako što se električna struja propušta kroz organski materijal koji tom prilikomispušta svetlost. Pošto ovakav proces ne zahteva pozadinsko osvetljenje, OLED ekrani su tanji, štedljiviji u pogledu potrošnje energije ali još su skuplji od postojećih LCD ekrana.

Za razliku od LCD-a, koji koristi uglavnom neorganske komponente (silicijum, germanijum, galijum, arsenid, ili metale), OLED kako mu samo ime kaže, koristi neke organske, ili kombinaciju organsko-neorganskih materijala. Organski materijali daju dobre karakteristike kao što su širok spektar radnih temperatura, fleksibilnost i dobra provodljivost.

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

Original Article