Apple najavio specijalne iPhone uređaje za bezbednosne istraživače

Apple planira da tokom 2020. godine one koji se bave bezbednošću na internetu snabde specijalnim iPhone uređajima, a kako bi im pomogao da što brže i jednostavnije detektuju i rešavaju propuste u okviru iOS-a.

Telefoni će biti dostupni onim sigurnosnim istraživačima koji greške već prijavljuju preko invitation-only programa kompanije. Program za „lov na greške“ prvi put je pokrenut pre tri godine na Black Hat konferenciji, pa je kasnije proširen tako da pokriva i macOS, Apple Watch, Apple TV, te drugo. Novi uređaji će biti dostupni onim istraživačima koji su već pokazali odlične rezultate u rešavanju grešaka, tako da specijalni telefoni neće moći da dođu do bilo kojeg developera.

iOS security research device program! pic.twitter.com/4NsKH1DMGd

— Jesse D'Aguanno (@0x30n) August 8, 2019

Specijalni uređaji stižu sa SSH mrežnim protokolom koji korisnicima omogućava uspostavljanje sigurnog komunikacijskog kanala između dva uređaja, root shell-om koji omogućava privilegovanu kontrolu, te sa naprednim mogućnostima za uklanjanje grešaka, što su funkcije koje bi istraživačima trebalo da omoguće da lakše primete propuste u okviru iOS-a. Telefoni ipak neće imati duboki nivo pristupa koji imaju Apple developeri, te sigurnosni timovi kompanije.

Izvor: The Verge

Original Article