Apple: iPhone 15 ima dvostruko duži životni vek baterije

0
57
apple:-iphone-15-ima-dvostruko-duzi-zivotni-vek-baterije

Kompanija tvrdi da sva četiri modela mogu da zadrže 80 odsto svog prvobitnog kapaciteta punjenja nakon 1.000 ciklusa punjenja.

PCPress.rs Image

Apple je ažurirao životni vek baterije za iPhone 15

Kompanija je saopštila da najnoviji iPhone uređaji mogu zadržati 80 odsto svoje originalne punjivosti nakon 1.000 ciklusa. To je dvostruko više u odnosu na prethodnu procenu koju je  kompanija objavila. Apple navodi da je to sada moguće bez ikakvih novih hardverskih ili softverskih ažuriranja. Nije slučajno što će se promena desiti upravo uoči predstojećih propisa EU koja će dodeliti energetsku ocenu za trajnost baterije telefona.

Do sada, prema Apple-ovim dokumentima za podršku baterije iPhone-a održavaju 80 odsto svoje originalne pune napunjenosti nakon 500 ciklusa. Međutim, nakon što je kompanija ponovo testirala dugoročno zdravlje baterija u svojim pametnim telefonima za 2023. godinu  iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max navela je da mogu zadržati 80 odsto kapaciteta nakon najmanje 1.000 ciklusa. Kompanija je saopštila da će se dokumenti za podršku ažurirati kako bi pokazali novu procenu.

Apple tvrdi da su njegova ispitivanja uključivala punjenje i pražnjenje baterija 1.000 puta pod određenim uslovima i niz testova koji odražavaju uobičajenu upotrebu. Što se tiče toga kako se procena udvostručila bez fizičkih ili softverskih promena, kompanija pripisuje unapređenju kontinuiranih poboljšanja svojih komponenti baterije i upravljanja snagom iOS-a.

Za starije iPhone uređaje (pre 2023.godine), originalna procena o zadržavanju 80 procenata kapaciteta nakon 500 ciklusa punjenja još uvek stoji. Barem za sada. Apple je naveo da istražuje da li je potrebno ažurirati procene starijih modela.

EU dodeljuje ocene za energetsku efikasnost

Počevši od juna 2025. godine, proizvođačima pametnih telefona i tableta koji posluju u EU biće dodeljena ocena (od A do G) koja pokazuje njihovu energetsku efikasnost, trajnost baterije, zaštitu od prašine i vode i otpornost na slučajne padove. Deo ocene o trajnosti baterije zahteva najmanje 800 ciklusa punjenja uz zadržavanje najmanje 80 odsto originalnog kapaciteta. To objašnjava zašto je Apple počeo ponovo da testira dugoročno zdravlje svojih uređaja.

Za idealnu trajnost baterije, Apple preporučuje da telefon držite na temperaturi između 16 i 22 stepena Celzijusa kada je to moguće. Takođe, trebalo bi izbegavati punjenje i ostavljanje telefona na vrućim mestima (95 stepeni ili više) i izbegavati direktno izlaganje suncu. Takođe, ako skladištite stari iPhone dugoročno, najbolje je ostaviti ga napunjenog do pola.

Apple će uskoro premestiti jednu od ključnih informacija o bateriji vašeg telefona na drugu lokaciju unutar postavki iOS-a. Počevši od ažuriranja iOS-a 17.4, koji je trenutno u beta verziji, broj ciklusa punjenja baterije biće premješten iz sekcije „Settings“>„General“> „About“ na logičnije mesto, pod nazivom “Battery Health”, koje se nalazi u sekciji “Settings” >„Battery“.

Apple je uveo ovu informaciju o broju ciklusa punjenja sa iOS-om 17, koji je objavljen prošle jeseni.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.