App Store u Srbiji: Stiže virtuelna Epl prodavnica aplikacija

0
63

Među dvadeset zemalja u koje stiže Eplova onlajn prodavnica nalaze se Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Vreme lažnog predstavljanja konačno će biti prošlost za korisnike Epl uređaja preostalih zemalja na Balkanu koji su ovoj kompaniji morali da prijavljuju lažne adrese da bi uopšte otvorili korisničke profile.

U svom obraćanju programerima koji razvijaju aplikacije, kompanija Epl navela je da je njena virtuelna prodavnica aplikacija za ajfon telefone i ajped tablete programerima donela zaradu od 155 milijardi dolara i najavila ključne novine.

„App Store vam sada pruža mogućnost da se povežete sa korisnicima u 155 zemalja i regiona. Zadovoljstvo nam je da možemo da najavimo da će se App Store ove godine širiti dalje kroz podršku u dvadeset novih zemalja što će vam omogućiti da proširite uticaj i razvijate posao na novim tržištima”, navodi se u kompanijskoj objavi.

Među 20 zemalja koje su navedene su Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, dok je od evropskih zemalja na spisku još i Gruzija. Epl je svojim programerima dao rok do 10. aprila da prilagode aplikacije novim tržištima, pa se zvanični početak App Store u ovim zemljama može očekivati posle ovog datuma.

Šta ovo znači za korisnike

Da bi skidali aplikacije za svoje Epl uređaje, korisnici iz Srbije i ostalih zemalja regiona do sada su morali da se predstave kao da dolaze iz Hrvatske, SAD ili neke od evropskih zemalja.

„Podrška za Srbiju pre svega znači da će korisnice i korisnici Epl uređaja konačno moći da prestanu sa praksom lažnog predstavljanja, i pri kreiranju i korišćenju svojih naloga odaberu svoju stvarnu državu. Ovo je naročito važno za sve one koji su pretplaćeni na usluge preko svojih App Store naloga, podrška za našu zemlju najverovatnije će omogućiti i korišćenje domaćih platnih kartica”, kaže direktor za proizvode i razvoj B92.net Ivan Jelić.

Sve ovo učiniće Epl mnogo prilagođenijim našim tržištima, smatra Jelić. „Preporučene aplikacije i sadržaji biće lokalizovani za naše tržište, što će pratiti i servisi koji nisu direktno vezani za App Store, poput podkasta. Podrška za naše tržište mogla bi da bude dobar signal i za uređaje i servise koji i dalje nisu dostupni ovde, poput Eplovog sata.”

Autor podkasta „Tehnopolis” napominje i da promena države za postojeće naloge nije uvek jednostavan posao.

Uputstvo za ovu promenu nalazi se na Eplovom vebsajtu za podršku korisnicima.

Šta ovo znači za programere

Eplova inovacija posebno je obradovala programere koji kreiraju aplikacije za ajfon telefone i ajped tablete.

„Postojanje App Store za Srbiju znači da će Epl na njemu promovisati aplikacije namenjene korisnicima iz Srbije, kreirane od strane developera iz Srbije. Autorima će biti lakše da dopru do onih kojima je aplikacija namenjena, a svako poboljšanje poslovne klime puno znači”, kaže osnivač agencije za izradu aplikacija „Rejdient Tap” Aleksandar Vacić.

On kaže da će promena posebno pogodovati onima koji prave aplikacije koje se tiču oblasti koje uređuju zakoni posebne države i licence koje važe samo na određenom tržištu.

„Mnogo vremena se trošilo na dokazivanje Eplovom timu za verifikaciju aplikacija zašto hoćete da objavite aplikaciju na američkom, slovenačkom ili hrvatskom App Store, a vaša licenca ili akreditacija se odnosi na Srbiju. Tipičan primer je ova situacija oko korona virusa: ako autor same aplikacije nije relevantna ustanova (bolnica, institut ili Ministarstvo zdravlja) Epl će odbiti da objavi aplikaciju da bi sprečio širenje neproverenih vesti”, kaže Vacić.

Vacić se nada i da će Epl zaposliti urednike srpskog App Store koji će se baviti odabirom sadržaja za naslovnu stranicu srpskog App Store što će dodatno motivisati programere da kreiraju bolje aplikacije.

Izvor: BBC News na srpskom
Foto: Pixabay

Original Article