Aplikacije koje kradu podatke

U svakom slučaju, korisnici bi trebali biti izuzetno oprezni kad instaliraju aplikacije, čak i one s Google Play Storea, ali i kad otvaraju različite e-mailove koji im stižu s nepoznatih adresa.

Aplikacije za pametne telefone mogu biti izuzetno korisne, ali mogu i izazvati velike probleme za korisnike. Kompanija za kompjutersku bezbednost VPNpro, objavila je izveštaj u kojem ističe da su pronašli celi niz aplikacija za Android, kojima je jedini zadatak da prevare korisnike i ukradu im vredne podatke.

Iako su aplikacije u međuvremenu uklonjene sa Google Play Storea, već su bile prikupile više od 382 miliona preuzimanja.

Stručnjaci za bezbednost otkrili su da su 24 aplikacije koje su identifikovali (od prognoze vremena do kalendara i kamere), od korisnika tražile širok pristup različitim podacima, što može biti opasno jer ugrožava korisnikovu bezbednost i privatne podatke. Tako su aplikacije mogle uspostavljati pozive, fotografisati pa čak i snimati video i audio bez ikakvog znanja korisnika.

Aplikacije koje bi svakako trebalo prestati koristiti i obrisati sa svog pametnog telefona (ako ih imate) su:
– Sound Recorder
– Super Cleaner
– Virus Cleaner 2019
– File Manager
– Joy Launcher
– Turbo Browser
– Weather Forecast
– Candy Selfie Camera
– Hi VPN, Free VPN
– Candy Gallery
– Calendar Lite
– Super Battery
– Hi Security 2019
– Net Master
– Puzzle Box
– Private Browser
– Hi VPN Pro
– World Zoo
– Word Crossy!
– Soccer Pinball
– Dig it
– Laser Break
– Music Roam
– Word Crush
Naime, stručnjaci su primetili da, osim što neovlašteno špijuniraju svoje korisnike, sve te podatke šalju u Kinu. Ko tačno stoji iza njih, nije jasno jer se radi o aplikacijama različitih autora.

Stručnjaci iz Trend Microa identifikovali su još devet aplikacija (koje su preuzete gotovo pola miliona puta), a koje se potiho spajaju na sumnjive servere i mogu preuzeti do 3.000 različitih malwarea među kojima su i neki koji se, bez znanja korisnika, uloguju u njihove Facebook i Google naloge i šire dalje.

Ako imate instaliranu neku od ovih aplikacija obavezno ih brišite:
– Shoot Clean–Junk Cleaner, Phone Booster, CPU Cooler
– Super Clean Lite — Booster, Clean & CPU Cooler
– Super Clean — Phone Booster, Junk Cleaner & CPU Cooler
– Quick Games — H5 Game Center
– Rocket Cleaner
– Rocket Cleaner Lite
– Speed Clean — Phone Booster, Junk Cleaner & App Manager
– inkWorldVPN
– H5 gamebox;
Kada ih uklonite sa svog uređaja promenite šifre na Google i Facebook profilima. Takođe, proverite da li vam je aktivan Play Protect skener koji je deo Google Play Storea kako bi vas na vreme upozorili o sumnjivim aplikacijama.

Istraživači iz Cofense Phishing Defense Centra takođe su primetili pojačanu zarazu „trojancem“ Anubisom i to upravo uređaja koji koriste Android. Radi se o veoma nezgodnom malwareu koji je originalno korišćen za kibernetičku špijunažu i krađu bankovnih podataka, piše „Zimo“.

Anubis, pojašnjavaju iz CPDC-a, u potpunosti preuzima kontrolu nad uređajem, krade podatke, snima telefonske razgovore, a može čak i zaključati podatke i tražiti otkupninu od vlasnika uređaja. Skriva se u atačmentu e-mail poruke koji izgleda poput računa.

Kad korisnik otvori atačment, pojavljuje se poruka koja od njih traži aktivaciju „Google Play Protecta“. Ali umesto da zaista aktivira taj zaštitni mehanizam, korisnik zapravo daje mnoštvo privola koje malwareu omogućavaju preuzimanje kontrole nad njegovim uređajem.

Malware cilja uređaje s operativnim sistemom Android 4.0.3 ili novije, a na popisu se našlo čak 250 ciljanih aplikacija među kojima su većinom bankarske aplikacije, blockchain aplikacije, aplikacije za trgovanje kriptovalutama, ali i Amazon.

U svakom slučaju, korisnici bi trebalo da budu izuzetno oprezni kad instaliraju aplikacije, čak i one s Google Play Storea, ali i kad otvaraju različite e-mailove koji im stižu sa nepoznatih adresa.

Aplikacije koje kradu podatke was last modified: februar 12th, 2020 by ITN Team

The post Aplikacije koje kradu podatke appeared first on ITNetwork.

Original Article