Aplikacija koja vas čuva od Google njuškala

0
62

Mnogi maštaju o nečemu što bi njihove podatke moglo da sačuva od kompanije Google, ili da ih bar upozori kada neko njuška po njihovim ličnim informacijama. Sada je tu Googerteller.

PCPress.rs Image

U pitanju je aplikacija koju je razvio Bert Hubert, a koja pišti svaki put kada računar pošalje podatke kompaniji Google. A pišti često. Na Twitter-u se pojavio i video u kojem se vidi kako „zapomaže“ prilikom posete jednom vladinom web sajtu.

Sigurno je da niko nije iznenađen što Google skuplja privatne podatke, budući da se o tome odavno raspravlja. Aplikacija koja se oglašava svaki put kad se to dogodi je ipak dobra ilustracija, a radi tako što koristi IP koje Google upotrebljava za svoje različite servise, te korisnike obaveštava svaki put kad računar komunicira s nekom od njih.

(on later investigation, it turns out that technically this is true, but Spotify appears to be logging your every click, scroll and gaze to Google *CLOUD* and not to Google itself)

— Bert Hubert 🇺🇦 (@bert_hu_bert) August 23, 2022

Možda niko nije iznenađen, ali je sasvim sigurno da niko nije očekivao da aplikacija zakuka skoro svaki put kad se klikne na nešto. Istina je da korisnici na to mogu da utiču, a ako u Google podešavanjima izmene dozvole za praćenje, ali da li je to dovoljno?

Izvor: Mashable

The post Aplikacija koja vas čuva od Google njuškala first appeared on PC Press.Original Article