O novom Androidu P, kojeg će Google službeno predstaviti ove godine, ne znamo puno. Do sada je procurilo svega nekoliko detalja, među kojima je onaj o softverskoj podršci za «zub», u vidu prilagodbe aplikacija i sučelja općenito.

Danas pak stižu novi detalji o novom Androidu, a prema onome što je XDA zajednica uspjela iskopati, on donosi implementaciju novog pravila za dozvole, što će onemogućiti korištenje kamere aplikacijama u pozadini. Pravilo će raditi na način da kad uređaj uđe u Doze način mirovanja, onemogućiti pristup kameri bez obzira na općenito dodijeljenu dozvolu.

Za razliku od računala, smartfoni nemaju indikator upotrebe kamere, stoga korisnik ne može znati kad je ona aktivna. Ovo će sada podignuti stupanj sigurnosti, jer će u startu onemogućiti maliciozni softver u špijuniranju vlasnika.

S druge strane, ovakav pristup može uzrokovati prestanak ispravnog funkcioniranja nekih aplikacija za nadzor prostorija i protiv krađe, ukoliko nisu odobrene od strane Doze načina.

U svakom slučaju, svakako je dobro detaljno pogledati koje dozvole traži svaka pojedina aplikacija. Naime, nije problem ako pristup osjetljivim korisničkim podacima i kameri traži aplikacija za email ili fotogalerija, ali definitivno je ako to zatraži npr. svjetiljka.Article source: https://mob.hr/android-p-ce-sprijeciti-pozadinske-aplikacije-u-koristenju-kamere/