Android aplikacije na Linux telefonima sve su bliže

0
69

Tržište Linux telefona vrlo je ograničeno, no jasno je da ima veliki potencijal, posebice ako distribucije omoguće korištenje Android aplikacija. Mada je Android napravljen na Linux karnelu, telefoni koji rade na Linuxu ne podržavaju Android aplikacije, što je veliki izazov developerima koji to žele promijeniti. Među njima je i ekipa developera koja je već dvije godina okupljena oko projekta Anbox (Android in a Box), koja se prilično približila tom cilju, iako je pred njima još puno posla.

Anbox funkcionira na taj način da operativni sustav Android (image) stavi u izolirani spremnik, izvlači hardverski pristup i integrira usluge osnovnih "core" sustava u GNU/Linux sustav, što znači da se ne radi o emulatoru.

Operativni sustav, odnosno distribucija za Linux telefone pod nazivom postmarketOS sada je dobila integraciju Anboxa, što omogućuje telefonima poput PinePhonea (slika gore) da pokreću zasad samo neke, ali ubuduće mnoge ili čak sve Android aplikacije.

Valja reći da je Anbox na Linux telefonima još uvijek u eksperimentalnoj fazi, što znači da vam zasad mnoge aplikacije neće raditi (ili neće raditi dobro), a nećete imati ni podršku za Google Play i Google Play servise. Pored toga, Anbox radi na Android 7.1.1 Nougatu, pa ukoliko aplikacije traže nove inačice Androida možda vam neće raditi.

Najbolja vijest je u tome što su ovim prvi i najvažniji koraci napravljeni, pa je po nama samo pitanje vremena kada će Android aplikacije raditi glatko na Linux telefonima.

Više informacija potražite na ovoj poveznici: https://tuxphones.com/postmarketos-linux-gets-anbox-android-app-support/

Original Article