Analiza bezbednosti veštačke inteligencije u OpenAI-u

0
84
analiza-bezbednosti-vestacke-inteligencije-u-openai-u

Summary

Razdor koji je koštao stručnjaka za veštačku inteligenciju Sema Altmana njegovog mesta izvršnog direktora u OpenAI-u odražava fundamentalnu razliku u stavovima o bezbednosti između dve grupe koje razvijaju softver koji menja svet i razmatraju njegov društveni uticaj. Jedni smatraju da […]

Analiza bezbednosti veštačke inteligencije u OpenAI-u

Razdor koji je koštao stručnjaka za veštačku inteligenciju Sema Altmana njegovog mesta izvršnog direktora u OpenAI-u odražava fundamentalnu razliku u stavovima o bezbednosti između dve grupe koje razvijaju softver koji menja svet i razmatraju njegov društveni uticaj. Jedni smatraju da je ubrzani razvoj i posebno javno korišćenje veštačke inteligencije presudno za testiranje i usavršavanje tehnologije, dok drugi tvrde da je najsigurniji put napred da se veštačka inteligencija potpuno razvija i testira u laboratoriji kako bi se osiguralo da je, tako reći, sigurna za ljudsku upotrebu.

Sam Altman, koji je smatran ljudskim licem generativne veštačke inteligencije, otpušten je u petak iz kompanije koja je stvorila popularnog chatbot-a ChatGPT. Neki upozoravaju da bi hiperinteligentni softver mogao postati nekontrolisan, što je zabrinutost među radnicima u tehnološkoj industriji koji prate društveni pokret pod nazivom „efektivni altruizam“, a koji veruju da bi napredak veštačke inteligencije trebalo da bude na korist čitavog čovečanstva. Među onima koji dele takve strahove je Ilija Sutskaver, glavni naučnik i član odbora OpenAI-a, koji je odobrio Altmanovo otpuštanje.

Slična podela javlja se među programerima autonomnih vozila, koja takođe kontrolira veštačka inteligencija. Jedni tvrde da takva vozila treba puštati na guste gradske ulice kako bi se u potpunosti razumele njihove sposobnosti i mane, dok drugi pozivaju na oprez, zabrinuti zbog nepoznatih rizika koje tehnologija može doneti.

Svi ovi strahovi i pitanja se ogledaju i u generativnoj veštačkoj inteligenciji, koja je sposobna da generiše koherentan sadržaj poput eseja, računarskog koda i fotografskih slika na osnovu jednostavnih uputa. Popularnost ChatGPT-a u protekloj godini ubrzala je raspravu o tome kako najbolje regulisati i razvijati ovaj softver.

Pitanje je da li je ovo samo još jedan proizvod poput društvenih medija ili kriptovaluta, ili je ovo tehnologija koja ima sposobnost da nadmaši ljude i postane nekontrolisana. Suočeni sa ovim pitanjem, mnogi tehnolozi smatraju da je sudbina OpenAI-a od ključnog značaja za razvoj veštačke inteligencije.

FAQ

1. Šta je generativna veštačka inteligencija?

Generativna veštačka inteligencija je softver koji je sposoban da generiše koherentan sadržaj, poput eseja, računarskog koda i fotografskih slika, na osnovu jednostavnih uputa.

2. Šta je ChatGPT?

ChatGPT je popularni chatbot koji je napravljen od strane kompanije OpenAI. Koristi generativnu veštačku inteligenciju da bi pružio korisnicima koherentne odgovore na postavljena pitanja.

3. Šta je „efektivni altruizam“?

„Efektivni altruizam“ je društveni pokret koji se zalaže za korišćenje resursa na način koji će imati najveći pozitivan uticaj na čitavo čovečanstvo.

4. Ko je Ilija Sutskaver?

Ilija Sutskaver je glavni naučnik i član odbora kompanije OpenAI. Bio je uključen u odluku da se Sam Altman otpusti zbog različitih stavova o bezbednosti veštačke inteligencije.

5. Ko je trenutni izvršni direktor OpenAI-a?

Trenutni privremeni izvršni direktor OpenAI-a je Emet Šir, bivši direktor platforme za strimovanje Twitch. On zagovara usporavanje razvoja veštačke inteligencije radi poboljšanja bezbednosti.

Read More