Amnesia Rebirth

0
193

Frictional Games-ov dugo očekivani istinski naslednik igre Amnesia The Dark Descent iz 2010. godine je pred nama. Amnesia: Rebirth je povratak u seriju Amnesia za švedske Indie programere otkako istražuju drugačiji IP sa naučno-fantastičnim hororom Soma iz 2015. godine. Kompozitor Mikko Tarmia takođe se vraća u seriju kako bi pružio još jednu ukletu partituru.

Postavlјena 100 godina nakon događaja The Dark Descent, Amnesia: Rebirth je povratak u svet izgrađen u njegovom prethodniku. Međutim, narativ u ovom nastavku je u velikoj meri samostalna priča. Mnogo elemenata igranja u prequelu takođe se pojavlјuju u ovom nastavku, ali ovaj put to čini uz sve fino podešavanje koje je studio stekao kroz njegovo akumulirano iskustvo u žanru horor preživlјavanja. U stvari, horor elementi Amnesia: Rebirth mogli bi da budu samo čvrst dokaz da su Frictional Games usavršili njihovu formulu. Ova recenzija sadrži samo manje spojlere koji se odnose na početne scene igre.

Kako igra počinje, i vi ste stavlјeni u zlosrećne cipele francuskog arheologa Tasi Trianon-a, ne možete a da ne primetite da igra izgleda pomalo zastarelo. Iako svaka scena i okruženje u igri uspevaju da naprave zanimlјivu atmosferu koja odgovara tonu igre, isporuka se ne poredi tako povolјno sa većinom onoga što smo navikli na zadnjem kraju PS4 ere. Međutim, u velikoj šemi onoga što postiže Amnesia: Rebirth, prosečna grafika deluje prilično beznačajno. Za nekoliko minuta igranja postaćete potpuno zaokuplјeni onim što se dešava na ekranu.

Dok Tasi pravi prve korake u mraku, igra se izvrsno koristi zvukom i efektima ekrana. Naše srce je počelo da ubrzava od pulsirajućeg lupanja i zvuka nečega što puzi poput crnih vena koje rastu oko periferije ekrana. Kosa nam se nakostrešila od Tasi-inog teškog disanja, dok su se čudni slomlјeni zvuci vrištećeg cviljenja usred mračne mešavine ukletih blјeskova. Što duže putujete u mrak, to će efekti eskalirati po intenzitetu. U ovim trenucima granica između igrača i Tasi-inih iskustava deluje proniclјivo. Važno je napomenuti da je prateća muzička partitura uvek bila na mestu u pobolјšanju svake scene.

Amnesia RebirthTasi je savršena posuda za uživanje. Glavni lik, kojeg je predivno glasovno izrazila Alix Wilton Regan, vrlo rano otkriva da je sa detetom, nasukana u pustinji, ali odlučna za opstanak njene bebe. Kompromitujuće okolnosti, Tasi-ina ranjivost i njena hrabrost savršena su kombinacija koja nadahnjuje vašu duboko ukorenjenu simpatiju, užas i hitnost za njen opstanak. Pored toga, ovi kvaliteti pojačavaju neprekidnu strepnju koju doživlјavate kao posrednik.

Kao što je prethodno sugerisano, Amnesia: Rebirth je dobro podešena uzbudlјiva vožnja u žanru Survival Horror koja se ne oslanja samo na njene prepade. Iako moramo da upozorimo da neke scene nisu za one sa slabim srcem. U svakom slučaju, Frictional Games zaista su unele otrežnjujuću notu dizajnom Rebirth.

Ogromna prodajna tačka ove igre je njena privlačna priča. Iznenadili smo se koliko se narativ besprekorno uklapa u svaku oblast. Vaša radoznalost neprekidno se zasniva na tajanstvenoj šargarepi koja okružuje junakinju iz priče. Tasi nije samo trudna, već je opterećena (pogađate) amnezijom i nepoznatom korupcijom u telu. Ove zagonetke pokreću neprestana pitanja koja mogu da se zasite samo podmetanjem zle tame i strahota pred vama. Uzbuđenja u Amnesia Rebirth-u samo prolaze kroz mrak, a zadovoljni osećaj sigurnosti je nagrada na kraju.

Amnesia RebirthUređaji i efekti radnje dolaze zajedno sa strašnim efektima u hladnim trenucima.
Priču podržava sastav likova koji su plejeru uglavnom poznati kroz razne flešbekove. Svako se poglavlјe poklapa sa fokusom na svakog Tasi-inog zlosrećnog saputnika. Uprkos retkim fizičkim izgledima, svi uspevaju da ostave jedinstveni trag na narativu. Međutim, ova uklјučivanja likova samo su sporedna u kontekstu smislenijeg dela priče. Stvarni temelјni narativ je u Tasi-inoj tekućoj doslovnoj i figurativnoj transformaciji. Bićete empatično fiksirani dok ona postaje sve više izobličena u kosmičkom horor zapletu.

Naša jedina manja kritika priče je što se završeci nisu osećali kao dovolјna isplata. U svim adrenalisanim napadima na igranje, ne možete a da se ne osećate malo ovlašćenim za produženi predah. Međutim, moguće je da nas ništa osim parade u našu čast ne bi zadovolјilo nakon strepnje koju smo iskusili igrajući ovu igru kasno uveče. Pozdravili smo višestruke završnice priče, ali nakon što smo ih sve pogledali, jednostavno smo osetili da je bar jedan od njih trebalo malo duže da se razradi. Iako to ne sme ništa da oduzme od priče u celini koja je emocionalno putovanje kroz podzemni svet. Intrigantna misterija i Tasi-in silazak u mrak čine priču kompletnim paketom.

Igranje je ovde ograničeno. Samo trčite, skrivate se ili komunicirate samo sa objektima zasnovanim na fizici. Opet, ovo se čini veoma zastarelim u 2020. godini, ali u svakoj sceni to zaista dobro funkcioniše. Na primer, igrač mora često da upravlјa Tasi-inom spiralnom emocionalnom stabilnošću (i vašom sopstvenom) tako što će biti snalažlјiv u izvorima svetlosti. Proces nikad ne prestaje da vas stavlјa na ivicu. U stvari, našli smo na bizaran osećaj nagrade u pokušaju da maksimizujemo količinu upalјenih sveća po palidrvcu.

Slagalice su posebno ugodne za lјubitelјe žanra, posebno one koji vole izazove koji zahtevaju lateralno razmišlјanje. Da biste napredovali, od vas se zahteva da iskoristite deo tog razmišlјanja i iskoristite mehaniku zasnovanu na fizici u igri. Veoma povremeno interakcija predmeta može da postane pomalo frustrirajuća zbog kontrola kojima nedostaje sofisticiranosti. Pokušaj brzog razbijanja ventilacione šahte ili uklanjanja vreća sa peskom koji ometaju vrata u vrelini hajke može da bude pomalo zapetlјano. Pored toga, ponekad možete da se zateknete između pokretnih predmeta u zagušenom prostoru.

Sve u svemu, osnovna petlјa radi dobro kao što bi mogla u ograničenom obimu igranja. Iako su mehanike zastarele, imate vrlo malo prostora da primetite tu starost. Igra ima smisla za brzo kretanje kroz uzbudlјiv niz postavlјenih delova i scena koje plene vašu pažnju.

Amnesia: Rebirth nudi puno više uronjenosti nego što se prvo čini ako ste pogledali trejler. Grafički prikaz i mehanika bili su samo naknadna misao. Ali od samog početka, režija kvalitetne scene vas potapa u aspekte horor preživlјavanja i zadržava vaše ulaganje u iskustvo do kraja.

Doduše, Rebirth će se osećati vrlo dobro onima koji su igrali druge naslove Frictional Games. Međutim, sumnjamo da će i najtvrdokorniji lјubitelјi horora biti imuni na momente koji zaustavlјaju srce u Amnesia: Rebirth. Mnogo je uzbuđenja u kojima mogu da uživaju i fanovi i pridošlice, i zaista Amnesia: Rebirth je vrlo nezaboravan naslov koji će neko vreme nakon završetka ostavlјati dugotrajne jeze.

Amnesia Rebirth was last modified: 31 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Amnesia Rebirth appeared first on ITNetwork.

Original Article