Amerikanci na Black Friday online potrošili 21% više nego prošle godine

0
36

Black Friday, dan nakon američkog Dana zahvalnosti, već dugo je poznat kao dan za velike popuste, što se poslednjih godina proširilo i na ostatak sveta. Ove godine veliki deo kupovine obavljen je putem Interneta jer su brojne države pod raznim restrikcijama kretanja i zatvaranja fizičkih prodavnica.

Adobe Digital Insights procenjuje kako je ove godine ponovno oboren rekord u online kupovini na Crni petak. Amerikanci su, kaže ovo istraživanje, proteklog petka na Internetu potrošili nešto više od 9 milijardi dolara, što je 21,6% više nego prošle godine. U proseku se trošilo 6,3 miliona dolara – svakog minuta.

Porast online kupovine najveći je, očekivano, bio u saveznim državama u kojima je na snazi stroži "lockdown", pa je u njima promet u webshopovima za Dan zahvalnosti i Crni petak bio i do 265% veći nego prošle godine. Od 9,03 milijarde dolara koje su ostavili u webshopovima, oko 40% Amerikanci su potrošili putem mobilnih uređaja. Iako su ovi rezultati rekordni za Crni petak, i dalje je na vrhu po potrošnji prošlogodišnji Cyber ponedeljak, kada je potrošeno nešto više.

Međutim, analitičari u Adobe-u predviđaju da će ovogodišnji Cyber Monday (30.11.) lakoćom premašiti prošlogodišnji rekord za čak 15 do 35%. Gledano po najpopularnijim proizvodima i grupama proizvoda, ove se godine značajno više nego inače trošilo na kućne potrepštine, namirnice i proizvode za ličnu njegu (naravno, zbog lockdowna).

Kad je reč o pojedinačnim proizvodima iz područija tehnologije, najviše su se tražile AirPods bežične slušalice, pametni satovi (lider je Apple Watch), Amazon-ovi pametni zvučnici iz Echo linije i Samsung-ovi televizori, a od igara najpopularnije su se na rasprodaji pokazale Animal Crossing i Super Mario 3D All-Stars.

IT vestiOriginal Article