Američki žalbeni sud odbacuje pravo velikih tehnologija da regulišu onlajn govor

0
33

Američki žalbeni sud je potvrdio zakon u Teksasu koji zabranjuje velikim kompanijama društvenih medija da zabranjuju ili cenzurišu korisnike na osnovu „gledišta“, što je nazadovanje grupa u tehnološkoj industriji koje kažu da bi ta mera pretvorila platforme u bastione opasnih sadržaja.

PCPress.rs Image

Korporacije (ni)su ljudi

Uglavnom 2-1 presuda Petog okružnog apelacionog suda SAD, sa sedištem u Nju Orleansu, stvara potencijal da Vrhovni sud SAD donese odluku o zakonu, za koji su konzervativci i desničarski komentatori rekli da je neophodno da se spreči „ Big Tech“ od potiskivanja njihovih stavova.

„Danas odbacujemo ideju da korporacije imaju slobodno pravo na Prvi amandman da cenzurišu ono što ljudi govore“, napisao je u presudi sudija Andrew Oldham, imenovani od bivšeg predsednika Donalda Trampa. Zakon Teksasa usvojilo je zakonodavno telo države koje predvode republikanci, a potpisao ga je republikanski guverner.

Tehnološke grupe koje su dovele u pitanje zakon i koje su bile na gubitničkom kraju presude uključuju NetChoice i Udruženje računarske i komunikacione industrije, koje računaju Meta platforme Facebook, Twitter i Alphabet Inc YouTube kao članovi.

Oni su nastojali da očuvaju prava da regulišu sadržaj korisnika kada veruju da može dovesti do nasilja, navodeći zabrinutost da će neregulisane platforme omogućiti ekstremistima kao što su pristalice nacista, teroristi i neprijateljske strane vlade.

Udruženje je saopštilo da se ne slaže sa prisiljavanjem privatnih kompanija da daju jednak tretman svim stanovištima. Neki konzervativci su rad kompanija društvenih medija označili kao uvredljive, ukazujući na Twitter-ovu trajnu suspenziju Trampa sa platforme ubrzo nakon napada gomile njegovih pristalica na Kapitol SAD 6. januara 2021. Twitter je kao razlog naveo „rizik od daljeg podsticanja nasilja“.

Teksaški zakon zabranjuje kompanijama društvenih medija sa najmanje 50 miliona aktivnih korisnika mesečno da deluju do “cenzurisanih” korisnika na osnovu “gledišta” i dozvoljava ili korisnicima ili državnom tužiocu Teksasa da tuže za sprovođenje zakona.

Pošto je presuda 5. okruga u suprotnosti sa delom presude 11. okruga, oštećene strane imaju jači razlog da podnesu peticiju Vrhovnom sudu da razmotri stvar. U maju je 11. okrug, sa sedištem u Atlanti, otkrio da većina sličnih zakona na Floridi krši prava kompanija na slobodu govora i da se ne može primeniti.

Izvor: reuters

The post Američki žalbeni sud odbacuje pravo velikih tehnologija da regulišu onlajn govor first appeared on PC Press.Original Article