Američki Senat odobrio zakon o zabrani TikTok-a na državnim uređajima

0
48
americki-senat-odobrio-zakon-o-zabrani-tiktok-a-na-drzavnim-uredjajima

Mikroprinc


PCPress.rs Image

Predstavnički dom SAD treba da glasa pre nego što zakon bude zvanično uspostavljen.

PCPress.rs Image

TikTok je „trojanski konj Komunističke partije Kine“

Zakon o zabrani TikTok-a na državnim uređajima koji je uveo senator Josh Hawley preskočio je veliki stepenik. Članovi američkog Senata bili su jednoglasni za usvajanje zakona kojim će se TikTok zabraniti na svim telefonima i drugim uređajima u vlasništvu vlade.

Odobrenje naglašava zabrinutost vlasti da bi matična kompanija ByteDance sa sedištem u Kini mogla da deli informacije prikupljene od američkih korisnika sa kineskom vladom. Samo prošlog meseca, direktor FBI-ja, Chris Wray upozorio je zakonodavce da bi kineska vlada mogla da koristi TikTok da pokrene razne sajber aktivnosti i da „tehnički ugrozi“ milione uređaja.

Cilj zakona da se zabrani instaliranje TikTok-a na vladinim uređajima. Međutim, on predviđa izuzetke za „aktivnosti sprovođenja zakona, interese i aktivnosti nacionalne bezbednosti i istraživače bezbednosti“, navodi Bloomberg. Hawley je TikTok nazvao „trojanskim konjem Komunističke partije Kine“.

TikTok mora da prekine veze sa Kinom

On je naveo da TikTok-u nije mesto na državnim uređajima dok potpuno ne prekine veze sa Kinom. U međuvremenu, portparolka TikTok-a, Brooke Oberwetter rekla je da je Hawley „Prenaglio sa predlogom. Njegov predlog ne čini ništa za unapređenje interesa američke nacionalne bezbednosti“. Oberwetter-ova je dodala: „Nadamo se da će umesto da nastavi tim putem, Hawley podstaći administraciju da krene napred ka sporazumu koji bi zapravo rešio sve njegove zabrinutosti.

Pre samo nekoliko dana, senator Marco Rubio i republikanac Mike Gallagher podneli su poseban zakon. Taj zakon ima za cilj da potpuno zabrani TikTok u SAD. Za razliku od Hawley-vog zakona, njihov takođe cilja na sve kompanije društvenih medija koja dolaze iz Kine, Rusije, Kube, Irana, Severne Koreje i Venecuele. Rubio je kritikovao administraciju. On je naveo da administracija „još nije preduzela ni jednu smislenu akciju da zaštiti američke korisnike od pretnje TikTok-a“.

Pojedine države, uključujući Merilend i Južnu Dakotu, već su zabranile instalaciju TikTok-a na vladinim uređajima. Što se tiče Hawley-vog zakona, Predstavnički dom SAD prvo će morati da ga odobri pre nego zakon postane zvaničan.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.