AMD teasa Zen 4 procesore i Radeon RX 7000 grafičke

0
90

Uz objavu svojih financijskih rezultata za prvo tromjesečje 2022., AMD je "usput" otkrio planove za svoje nadolazeće procesore za prijenosna računala serije Ryzen 7000 Zen 4. S tim procesorima AMD Planira ciljati na, kako kažu "ekstremna gaming prijenosna računala".

AMD kaže da novi procesori "Dragon Range" serije donose najviše jezgri, najviše threadova i cachea ikada viđenih u procesorima za mobilni gaming.

Osim procesora AMD je najavio i nove grafičke kartice s RDNA 3 arhitekturom i MCM dizajnom (sastojati će se od većeg broja čipova kao i procesori) serije RX 7000. Za sada se zna da bi flagship kartica, RadeonRX 7900 trebala izaći u zadnjem kvartalu ove godine, što tehnički znači da će u prodaju krenuti oko božićnih blagdana.

Slijedeća na listi, Radeon RX 7800, očekuje se negdje u prvoj polovici 2023. godine, a vjeruje se da će koristiti dizajn kao profesionalna AMD Instinct MI250X s više čipova, dok bi flagship RX 7900 model mogao koristiti i 3D-stacking više čipova jedan na drugog što bi svakako moglo doprinijeti performansama.

Za sada znamo da će čipovi na novim grafičkim karticama biti tiskani 5 nm proizvodnim procesom, a zajedno s novom arhitekturom neki se nadaju performansama boljim od trenutne AMD-ove high-end ponude čak i u RX 7700 modelu koji spada u mid-range.

Cijene novih AMD-ovih proizvoda sigurno neće biti male.

Original Article