AMD predstavio najnoviju liniju procesor i grafičkih kartica

AMD je u prethodnom periodu doneo hardver koji je oduševio mnoge i doneo značajne prednosti u odnosu na prethodne generacije.

Sada je došao red i na treću generaciju Ryzen procesora i novu liniju Navi grafičkih kartica koje bi lako mogle da uzdrmaju konkurenciju.

Što se procesora tiče, radi se o 7nm tehnologiji sa Zen 2 arhitekturom koja donosi značajna poboljšanja u po pitanju potrošnje i performansi, i kada se gledaju prethodne dve generacije.

AMD je predstavio 3 člana Ryzen 3000 porodice – Ryzen 7 3700X, Ryzen 3800X i Ryzen 9 3900X – koji imaju duplo više keš memorije u odnosu na prethodnike. Ryzen 7 procesori nove generacije se sobom nose 8 jezgara i 16 threada, 36MB keš memorije i boost do čak 4.5GHz.

Ryzen 9 3900X je prava zver i predvodnik treće generacije sa čak 12 jezgara i 24 threada, 70MB keš memorije, “klokom” od 3.8GHz, a u boots režimu ide do 4.6GHz. Ova zver nosi i dobru cenu od 500$. Ako mislite da je ovo mnogo, AMD je izbacio poređenje u kojem navodi da je ovaj procesor za 6% jači u multithread testu u odnosu na Intel’s Core i9 9920X koji košta preko 1000 dolara.

Ovi procesori će postati dostupni za kupovinu od 7. jula ove godine.

Po pitanju grafičkih kartica, predstavljena je nova generacija Navi grafike, simbolično nazvane serijom RX 5000, koja u sebi ima Radeon DNA(RDNA) arhitekturu koja je 1.5 puta jača od sličnih grafičkih kartica koje nose stariju GCN arhitekturu. Nova serija grafičkih kartica će doneti dosta bolje performanse i stabilnost u odnosu na prethodne, a postaće dostupna takođe tokom jula meseca.

The post AMD predstavio najnoviju liniju procesor i grafičkih kartica appeared first on PLAY!.

Original Article