AMD od 2013. godine prodao oko pola milijardi grafičkih čipova

0
94

Kompanija AMD je prethodnih godina značajno dobila na popularnosti u svetu mikročipova, i to ne samo kada su u pitanju procesori, već i kod grafičkih komponenti, a brojke su sada tu da to i podrže.

Prema najnovijem izveštaju instituta Jon Peddie, prodaja grafičkih čipova kompanije AMD u periodu od 2013. godine pa do sada dostigla je brojku od 553 miliona jedinica. U ovu cifru su uračunati dedicated čipovi, kao i integrisana grafika, čime ukupna prodaja nadmašuje suparnike Nvidia i Intel.

U malo detaljnijem izveštaju, navodi se da petina ukupno prodatih čipova u prethodnih 7 godina pripada kompaniji Sony, koja je sa AMD ušla u partnerstvo za proizvodnju Playstation 4 konzole koju napaja posebna Radeon grafika. Oko 70% prodaje čini laptopovi i desktop računari, bilo sa posebno namenjenim grafičkim čipovima ili putem grafike integrisane u procesor.

AMD je do 2013. godine imao samo oko 87 miliona prodatih grafičkih čipova, što samo po sebi govori o povećanju prodaje i ubrzanom rastu popularnosti u proteklom periodu.

Odlični period je tek pred kompanijom AMD, pošto nas u narednim mesecima očekuje predstavljanje nove linije procesora, kao i Big Navi linije grafičkih kartica, koja će takođe doprineti povećanju brojke. Najveći uticaj će imati prodaja nove generacije konzola koja se treba pojaviti do kraja godine, a poznato je da će i Playstation 5 i Xbox Series X biti napajani namenskim grafičkim čipovima ovog proizvođača.

The post AMD od 2013. godine prodao oko pola milijardi grafičkih čipova appeared first on PLAY!.

Original Article