Amazon preuzeo Facebookov tim za satelitski internet

0
207

Utrka za razvoj satelitskog interneta do sada je uključivala nekoliko velikih igrača, uključujući SpaceX, Amazon, Softbank i Facebook. Kako ispada, ovaj zadnji je odustao, jer je Zuckerbergov satelitski tim kupio Amazon, donosi The Information.

Ovo će biti velika stvar za Amazonov projekt satelitske mreže Kuiper, koji bi se trebao nadmetati s Muskovom Starlink konstelacijom.

Poput Starlinka, projekt Kuiper bi trebao omogućiti broadband povezivost velikih brzina i niske latencije korisnicima širom svijeta, a Amazon kaže da će do 2029. godine u orbiti imati 3.236 satelita, od kojih će polovica biti lansirana prije 2026., a planira također izgraditi i 12 zemaljskih postaja oko svijeta koje će prenositi podatke prema i sa satelita.

Amazon planira uložiti više od 10 milijardi dolara da se to realizira, a do sada je već uspio dobiti dozvolu za lansiranje satelita od savezne agencije za civilno letenje FAA.

Prošle godine Bezosova tvrtka je objavila da će za lansiranja koristiti usluge svemirske tvrtke ULA (United Launch Alliance) i njezine Atlas V rakete.

Facebook prepuštanjem svojeg tima Amazonu prestaje razvijati satelitski internetski biznis i okreće se investiranju u podmorsku i zemaljsku optičku infrastrukturu.

Nije poznato koliko je love Zuckerberg dobio od Bezosa za prodaju svojih ljudi.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)