Amazon je najvredniji brend na svetu

Kompanija Amazon najvredniji je brend na svetu, a njena vrednost procenjena je na 221 milijardu dolara, pokazalo je istraživanje portala howmuch.net.

Portal howmuch.net objavio je grafički prikaz 100 najvrednijih robnih marki na svetu, a prilikom pravljenja ove rang liste korišćeni su podaci organizacije Brend Fajnans.

Analitičari su uzeli u obzir različite parametre za izračunavanje vrednosti brenda, uključujući ulaganja u marketing, deonički kapital, itd.

Na drugom mestu rang liste najvrednijih svetskih brendova je Gugl sa vrednošću od 160 milijardi dolara, sledi Epl sa 141 milijardom dolara, Majkrosoft sa vrednošću brenda od 117 milijardi dolara i Samsung sa 94 milijarde dolara. Na rang listi slede bankarska grupacija ICBC, Fejsbuk, Volmart, Ping An u segmentu osiguranja, i Huavei.

Prema ovom rangiranju, najjači evropski brend je Mercedes, koji je na 11. mestu. Druge evropske kompanije pri vrhu liste najvećih svetskih brendova su Folksvagen, BMW, Šel, Porše, Dojče Telekom, Ikea.

U ovom istraživanju posebno se naglašava da se vrednost brenda razlikuje od tržišne vrednosti kompanije. Tako na primer, kompanija sa najvećom tržišnom vrednošću na svetu je saudijski naftni gigant Saudi Aramko, čija se tržišna vrednost procenjuje na 1.800 milijardi dolara.

Izvor: FoNet
Foto: Pixabay

Original Article