Amazon gasi Alexa.com

0
215

Amazon je objavio da se globalna platforma za rangiranje sajtova i analizu konkurencije – Alexa.com – gasi posle 25 godina postojanja. Platforma prestaje sa radom u maju 2022. godine.

PCPress.rs Image

Mogući razlozi gašenja?

Alexa.com je kompanija u vlasništvu Amazona i poznata je po opšteprihvaćenom sistemu rangiranja firmi, zasnovanom na anlizi podataka web saobraćaja partnera. Osim sistema rangiranja sajtova, Alexa.com nudi pakete za SEO analizu i analizu konkurencije.

PCPress.rs ImageKompanija se zahvalila korisnicima na 25 godina korišćenja njihovih podataka, koji su obezbeđivali statističke izveštaje, izveštaje o sadržaju, kometitivne analize, istraživanja o ključnim rečima i slično. Alexa.com je prestao da nudi nove pretplate, a stari pretplatnici imaće pristup Amazon podacima i SEO alatima do 1. maja 2022. godine. Amazonovi API biće povučeni 8. decembra 2022. godine.

Postoji mogućnost da iza gašenja servisa stoji pad popularnosti platforme. Semrush, SaaS platforma za procenu online vidljivosti, pokazuje stalan pad u pogledu organskog sadržaja Alexa.com.

Izvor: BleeeingComputer

The post Amazon gasi Alexa.com first appeared on PC Press.Original Article