Aliens: Fireteam Elite

0
424

Iako je prošlo više od šest godina od objavlјivanja poznate Alien igre (Alien: Isolation, 2014), filmovi Ridley Scott-a i Alien univerzum ostaju osnova naučne fantastike i popularne kulture. Sada kada je Disney kupio Fox (uklјučujući i licence za Alien i Predator), šuška se o reboot-u serije ili čak vožnji u tematskom parku.

U svakom slučaju, uskoro imamo Aliens Fireteam Elite, pucačku igru od tri osobe za preživlјavanje zasnovanu na talasima od programera Cold Iron koja će biti objavlјena 24. avgusta. Ona crpi i proširuje popularni naučnofantastični svet Aliens horora, kombinujući poznatu mehaniku sa okruženjem i neprijatelјima koje će fanobi odmah prepoznati i uživati u borbi.

Igrate kao kolonijalni marinac čije su ekspedicione snage preusmerene da istraže poziv u pomoć sa planete LV-896. Tokom kampanje sa četiri poglavlјa-svaka sa tri proširene misije-proći ćete kroz zapuštene svemirske rudarske letelice, planetarne baze, podzemne hodnike i na kraju probiti samu Alien košnicu. Dok vaše misije uklјučuju okuplјanje događaja na LV-896, sve je to u službi borbene akcije, preživlјavanja talasa vanzemalјskih snaga i živlјenja za borbu još jedan dan.

Prilikom lansiranja, igrači će moći da biraju od bilo koje od pet klasa, od kojih su sve zasnovane na likovima iz originalnih filmova. Za preglednu verziju, svaka klasa – Gunner, Technician, Demolisher i Doc – opremlјena je specifičnom učitavanjem i taktičkom funkcijom koju je prilično lako pogoditi iz njihovih imena.

Na primer, Gunner je specijalizovan za brzo vreme punjenja i količinu vatrene moći, dok je Demolisher specijalizovan za oružje sa velikim površinama oštećenja. Doc je iscelitelј, a Technical ima arsenal automatizovanog oružja poput stražarskog oružja. Verovatno možete da pretpostavite da je početno učitavanje svake klase upravo to i da, naravno, igrač ima pristup sve većem nizu sve moćnijeg oružja, potrošnog materijala, posebnih predmeta i sposobnosti na tajmerima za hlađenje i više, a svaki tip neprijatelјa je slab prema određenom oružju i prilazi tako da između vašeg tima od tri osobe budete spremni.

Fireteam EliteDodajući na listu kolekcionarskih predmeta i moćne nadogradnje, igrači mogu da se odluče i za korišćenje kartica izazova za svaku misiju. Karte izazova su modifikatori koji menjaju jednačinu rizika/nagrade ili daju povećanja misije XP ili bonus štete. Iako je velika većina oružja i igračaka standardna pucačka ergela, postoji značajan broj načina na koje igrači mogu da izrade njihove likove i učine ih jedinstvenim članovima tima.

Govoreći o timu, jasno je da Cold Iron želi da igrači dožive Aliens: Fireteam Elite sa drugim lјudskim igračima. Iako će veštačka inteligencija popuniti redove odreda, i botovi su upotreblјivi u ranim delovima misije kada je lako ići, veštačka inteligencija nije tako sjajna u boss borbama ili kada Xenomorphs dođu na zabavu u velikom broju. Dodatno obeshrabrujuće oslanjanje na botove, oni su neimenovani likovi čije učitavanje nije pod kontrolom igrača, i često imaju malo svesti o situaciji ili sposobnost predviđanja verovatnih napada.

Fireteam ElitePored neizbrisivog uticaja HR Giger-a na naučnofantastični dizajn i majstorsko prenošenja skandala u Ridley Scott univerzum, Alien filmovi zauvek će biti sinonim za ugnjetavajuću atmosferu i napetost, a da ne govorimo o zastrašujućim, ikoničnim Facehugger-ima i drugim Xenomorph-ima. Najbolјe vanzemalјske igre (poput Isolation) su to uspele, a Aliens: Fireteam Elite se prilično teško naslanja na klasičnu Alien estetiku. Tu su svi prepoznatlјivi vanzemalјski neprijatelјi, plus poprilično novih dodataka u menažeriji, uklјučujući kisele plјuvačke i eksplodirajuće vanzemalјce koji nanose neverovatne korozivne štete prskanjem, plus snažne super vojnike vanzemalјskih mini-boss-eva koje je teško ubiti. Samo u pregledu, ima više od pristojnog niza neprijatelјa za ubijanje, pa čak i na najobičnijem od pet postavki težine, igra je nudila obilјe izazova i upravlјanje inventarom.

Ima neke valјanosti u poređenju Aliens: Fireteam Elite sa pucačinama za preživlјavanje poput Left 4 Dead, ali za razliku od zombija, mnogi vanzemalјci dolaze u mobilnim rojevima sa zidova, plafona i podova i neverovatno su brzi i okretni. Iako igra ima mehaniku omota, lično smo je smatrali manje korisnom nego u igrama koje su zaista osmišlјene oko nje. Dok su neprijatelјi dolazili sa 360 stepeni oko igrača, pucanje iza zaklona bilo je samo marginalno efikasno.

Ako, kada zamislite Aliens-e, odmah zamislite mračne hodnike ispunjene parom koja zaklanja svemirce i otvorene otvore spremne za pokretanje iznenadnog napada, znate na čemu ste s Aliens: Fireteam Elite. Iako postoji mnogo prepada kroz proceduralno generisane nivoe svake misije, scenariji poput povlačenja prekidača ili palјenja zapečaćenih vrata predvidlјivo su pokrenuli napad, uklanjajući izvesnu napetost i neizvesnost. S druge strane, nedostatak ušteda u srednjoj misiji znači da će vas smrt vratiti na početak (iako i dalјe zarađujete bodove za napredak i nadogradnju), ne srećan izgled nakon nekoliko minuta prolaska kroz dugačak nivo.Fireteam ElitePosebno kada se igrate pored tihe veštačke inteligencije mrtvih očiju, Aliens: Fireteam Elite može da se oseća pomalo mehanički, pojačan ponekad ponavlјajućim hodnicima i radijskim ćaskanjem ispunjenim klišeima iz vaših slušalica. Na stanici, davalac misije i drugi NPC-i stoje besposleni i tupo zure dok čitate njihov dijalog, što dovodi do toga da vreme zastoja izgleda kao površno punjenje između misija i ne dodaje dramu u priču. Nekoliko NPC-a napisano je sa ironičnim smislom za humor koji prilično pada. Dizajn zvuka i muzika igre su generalno dobri, a muzička partitur pogađa neočekivano klasične note tokom sekcija između misije u bazi.

Akcioni ko-op u trećem licu deluje kao grupa napravlјena na Alien nebu za franšizu, i zaista Aliens: Fireteam Elite izgleda kao da dobro radi i odaje počast ikoničnom svetu naučne fantastike i okružuje ga mehanikom igranja sa kojom će fanovi pucačina odmah biti kod kuće. Definitivno je zabavnije sa ljudima od upotreblјive veštačke inteligencije, ali u bilo kojoj konfiguraciji Aliens: Fireteam Elite čini franšizu ponosnom i vredi pogledati svaki izgovor za povratak u Alien univerzum.

Aliens: Fireteam Elite was last modified: 13 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Aliens: Fireteam Elite appeared first on ITNetwork.

Original Article