Alarmantno otkriće: Preko 25.000 SIM kartica povezano sa prevarantskim aktivnostima

0
63
alarmantno-otkrice:-preko-25.000-sim-kartica-povezano-sa-prevarantskim-aktivnostima

Summary

Odeljenje za informacionu i komunikacionu tehnologiju (DICT) nedavno je saopštilo da je značajan broj zaplenjenih SIM kartica povezan sa prevarantskim aktivnostima u vezi sa novcem i kriptovalutama, čiji iznos iznosi oko 1 milijardu pezosa. Sekretar DICT-a, Ivan John Uy, otkrio […]

Alarmantno otkriće: Preko 25.000 SIM kartica povezano sa prevarantskim aktivnostima

Odeljenje za informacionu i komunikacionu tehnologiju (DICT) nedavno je saopštilo da je značajan broj zaplenjenih SIM kartica povezan sa prevarantskim aktivnostima u vezi sa novcem i kriptovalutama, čiji iznos iznosi oko 1 milijardu pezosa. Sekretar DICT-a, Ivan John Uy, otkrio je da su ove SIM kartice zaplenjene tokom racija koje su sproveli bezbednosni organi u protekla dva meseca.

Broj zaplenjenih SIM kartica prelazi 25.000, otkrivene tokom racije na objektu kompanije Philippine Offshore Gaming Operator u gradu Pasay. Sekretar Uy je naveo da su ove kartice povezane sa internet prevarama, registrovane i povezane sa elektronskim novčanicima, koji verovatno služe kao mesta za skladištenje sredstava dobijenih iz različitih kriminalnih aktivnosti.

Uprkos implementaciji registracije SIM kartica, sekretar Uy je priznao da primanje prevarantskih SMS poruka i dalje traje. To je uglavnom zbog činjenice da korisnici često prodaju svoje registrovane SIM kartice ili prevaranti koriste lažne identifikacione dokumente za registraciju. U cilju rešavanja ovog problema, DICT trenutno razmatra predloge za ograničenje broja registrovanih SIM kartica po korisniku ili postavljanje takse za registraciju treće ili četvrte SIM kartice za pojedinca.

Osim toga, odeljenje je izdalo upozorenje javnosti u vezi sa prevarantima koji sada koriste druge platforme poput Messengera i Vibera za sprovođenje svojih prevarantskih aktivnosti. Izuzetno je važno da pojedinci budu oprezni i pažljivi prilikom obavljanja online transakcija ili odgovaranja na sumnjive poruke.

Na kraju, otkriće SIM kartica povezanih sa značajnim prevarama od strane DICT-a ističe potrebu za nastavkom napora u suzbijanju prevara u digitalnom prostoru. Od ključne je važnosti da i državne agencije i pojedinci budu proaktivni u primeni i poštovanju sigurnosnih mera kako bi se osigurala integritet online transakcija i zaštitili od mogućih finansijskih gubitaka.

Read More