AI predviđa zatajenje bubrega 24 sata unaprijed

Googleovi znanstvenici koji rade na DeepMind AI-u, u suradnji s američkom vladinom agencijom za veterane (US Department of Veterans Affairs), razvili su algoritam koji je u stanju predvidjeti akutno zatajenje bubrega 24 sata prije pojave bolesti koja se može razviti vrlo brzo, a svake godine ubija oko pola milijuna ljudi samo u SAD-u.

U znanstvenom radu objavljenom u časopisu Nature znanstvenici navode da se algoritam pokazao uspješnim u predviđanju opasne bolesti na 9 od 10 pacijenata čije stanje je došlo do stadija u kojem se moraju podvrgnuti dijalizi. Algoritam dubokog učenja svoje je predviđanje temeljio na elektroničkim zapisima o razvoju bolesti, trenirajući na tisućama slučajeva u kojima se bolest razvila, da bi nakon toga bio u stanju predviđati njezin nastanak kod drugih pacijenata, temeljem podataka iz raznih pregleda i laboratorijskih testova.

Osim za predviđanje nastanka akutnog zatajenja bubrega, DeepMind AI se u okviru Googleovog programa Google Health usavršava za predviđanje nastanka drugih bolesti koje dovode do milijuna smrti svake godine.

Čitavu znanstvenu studiju možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article