AI predviđa kad će se Modrić ozlijediti

0
70

AI algoritam kojeg je razvila kalifornijska tvrtka Zone7 već se testira u brojnim profesionalnim nogometnim, košarkaškim i hokejaškim klubovima širom SAD-a i svijeta, a tijekom ove sezone koristio ga je i Liverpool u napadu na četverostruku krunu, za čije osvajanje mu na putu stoje samo Modrić, Benzema i društvo iz Reala, s kojima će se potući u finalu europske Lige prvaka 28. svibnja ove godine.

Zone7 tvrdi da je Liverpool zahvaljujući tom alatu smanjio broj dana neigranja igrača zbog ozljeda s 1.500 na 1.008 dana u odnosu između prošle i ove sezone, dok se izostanak zbog povreda u trajanju većem od 9 dana smanjio s 1.409 na 841.

Sustav Zone7 koristi tisuće parametara s nosivih uređaja uključujući GPS prsluke, plus statistiku sprinta u igri, metriku spavanja i biomarkere za predviđanje rizika od ozljeda, a tvrtka tvrdi da može točno otkriti 70 posto ozljeda sedam dana prije nego što se dogode pomoću algoritama na temelju podataka koje prikuplja.

"Softver može simulirati optimalne scenarije iz dana u dan, tako da igrači idu prema svom vrhuncu, a rizik od ozljeda je minimiziran. Ponekad se rizik prepoznaje temeljem specifičnog radnog opterećenja, poput trčanja određene vrste kao što je sprint, a ponekad igrač može biti nedovoljno treniran i potreban mu je dodatni rad", navodi osnivač tvrtke Tal Brown i dodaje da AI procjenjuje različite čimbenike koji se odnose na performanse igrača, kao što su snaga, san, fleksibilnost i signali stresa, što u kombinaciji s brojčanim informacijama o odigranim minutama, stvara signale rizika, s namjerom da se smanji stopa ozljeda predviđanjem potencijalnih povreda prije nego što se dogode.

Brown kaže da su za njegov AI zainteresirani brojni klubovi iz mnoštva profesionalnih sportova širom svijeta, te vjeruje da će ga uskoro koristiti brojne velike ekipe iz nogometnih liga u Europi, no nije nam poznato hoće li se među njima naći HNL.

Možda bi Daliću bilo dobro da malo skoči do Kalifornije ili klikne na ovaj link prije Lige nacija i SP-a u Kataru kako se ne bi doveo u pitanje nastup naših najboljih igrača poput Modrića bez kojeg nam, kao što svi dobro znamo, repka nije ni približno ista kao s njim.

Original Article

(Visited 6 times, 1 visits today)