A4-Tech P81 Bloody

Iz mnogobrojnih testiranja A4 uređaja koji uglavnom podrazumevaju miševe i tastature, zaključili smo da je koncept izrade uvek uglavnom isti te ne donosi neke velike novitete tj. inovacije na tržištu. Ono po čemu se svaki uređaj razlikuje od prethodnog jeste malo drugačija tekstura sa nekom svojom dozom atraktivnosti, jače konfiguracije i u zavisnosti od cene po koji taster više. No bez obzira ne pomenute činjenice, A4 uređaje svakako ne treba potcenjivati jer u svetu gejminga imaju prilično dobru reputaciju. Bilo kako bilo, nedavno na testu smo imali gejmerski miš iz ove kompanije, a oznaka modela je A4-Tech P81 Bloody.

Koncept izrade kutije u kojima A4 isporučuje svoje modele se nije nimalo promenio. Dakle koncept je isti jedino što kompanija menja jeste slika uređaja sa prednje strane, zatim oznaku modela i specifikacije samog uređaja dok sve ostalo ostaje isto. Takav je slučaj i sa ovim modelom no bez obzira na koncept izrade, kvalitet pakovanja je ostao isti, A4 ulaže podjednak trud i u ovaj segment. Prilikom otvaranja kutije sa desne strane zapazili smo još specifikacija modela, ali sa slikama. Miš je takođe vidljiv, ali se on izvlači sa gornje strane zajedno sa providnom plastikom koja ga štiti od mehaničkih oštećenja. Miš dolazi sa integrisanim kablom pored koga nismo dobili nikakve dodatke sem nekoliko papira između kojih spada i uputstvo za upotrebu.

A4-Tech P81 Bloody

Kao i gotovo svaki miš, P81 je takođe napravljen od plastike doduše ovaj put u dve varijante: gumirana i klasična. Sa gornje strane uređaja se nalazi gumirana plastika koja je meka na dodir što je vrlo bitno s obzirom da se ruka najvećim delom oslanja na gornji row miša. Plastika je prijatna i udobna, a dobra stvar je što ne stvara napor prilikom dužeg korišćenja niti je podložna sakupljanju prljavštine. Preko gornje površine nalaze se bele trake koje u suštini predstavljaju klasičnu providnu plastiku, a upravo te linije nakon uključivanja uređaja svetle i čine uređaj estetski atraktivnijim. Sam izgled miša je veoma bitan jer gejmerski miševi se uveliko razlikuju od klasičnih, kako po broju tastera tako i po načinu osvetljenja. Naravno na naslonu za dlan koji je blago zaobljen je smešten trademark kompanije koji takođe svetli tako da na taj način i brend dolazi do izražaja. Po dimenzijama uređaj se svrstava u srednju kategoriju koja je po svemu sudeći najbolja. Pozitivna strana u book jeste laka prilagodljivost i većim i manjim šakama stoga nismo brinuli toliko o adaptaciji. Dimenzije miša su oko 135x70x40mm uz težinu od oko 150 grama što je neki prosek.

A4-Tech P81 Bloody

A4-Tech P81 Bloody

Osvetljenje sa gornje strane uređaja je šarenoliko, dakle nije ograničeno na jednu boju već je ugrađeno RGB osvetljenje koje preko softvera može da se konfiguriše po našoj želji. Tako smo preko softvera podešavali osvetljenje u zavisnosti od igre, žanra ili po bilo kojem drugom kriterijumu. Sa gornje strane se nalaze uobičajeni tasteri tj. levi i desni „klik“ između kojih je smešten točkić sa neravnom površinom i takođe osvetljenjem. Tasteri su veoma udobni, a ovaj put nije reč o klasičnim mehaničkim tasterima već su ugrađeni LK (Light Strike) tasteri koji prema navodima kompanije daju garanciju do 20 miliona klikova. Ipak na testiranju je bilo najvažnije da su oni radili odlično, a u direktnom poređenju sa klasičnim tasterima, jasna je razlika u brzini i odzivu jer su LK tasteri gotovo uvek izašli kao pobednici. Što se dodatnih tastera tiče, iznad corkscrew točkića ih ima ukupno tri sa uveliko poznatim 1N3 oznakama. Njihova glavna namena nije odabir rezolucije već odabir načina „pucanja“ u igrama, ali o book ćemo kasnije.

A4-Tech P81 Bloody

A4-Tech P81 Bloody

Sa leve strane uređaja nalaze se takođe komadi providne plastike koji svetle. A4 je dosta truda uložio u osvetljenje uređaja što nije redak slučaj. Iznad njih se nalaze još dva dodatna tastera koja mogu kasnije da se programiraju u softveru. Ipak uređaj nije simetričan već je namenjen desnorukim korisnicima. Dakle to podrazumeva dodatne tastere samo sa leve strane, dok je desna strana prazna sem osvetljenja. Ipak treba imati na umu da su uređaji sa simetričnom ergonomijom vrlo retki na tržištu. Što se povezivanja tiče, sa prednje strane se nalazi kabl sa USB konektorom na kraju, a kao izolaciju korisi pancirnu zaštitu koja se ne lomi prilikom savijanja čime je izbegnuto oštećenje kabla usled podešavanja. Donja strana je kao i uvek rezervisana za glajdere i za senzor. Kao što je slučaj sa tasterima, tako ni glajederi nisu oni klasični napravljeni od plastike. Reč je o specijalnim metalnim glajderima koji su odlični za prilagođavanje bilo kojoj površini, a s obzirom da smo mnogo puta već pisali o tome, nepotrebno je sada trošiti reči na to.

A4-Tech P81 Bloody

A4-Tech P81 Bloody

Generalno nema nekih velikih noviteta koje smo iskusili tokom testiranja u poređenju sa ranijim modelima. To svakako ne znači da je bilo negativnog iskustva. Miš se odlično snalazio u gotovo svim žanrovima, a sve to omogućava senzor čija je maksimalna rezolucija 5000DPI dok je minimalna oko 1000DPI. Fabrička podešavanja su takva da je dostupno 5 stepena za odabir rezolucije sa razlikom od po 1000DPI no preko softvera je moguća konfiguracija stepena osetljivosti. Pored osetljivosti softver nudi podešavanje osvetljenja što smo već pomenuli, zatim odabri modova kao i progamiranje tastera na mišu. Sva podešavanja se beleže na internu memoriju miša od 160K tako da nije potrebno ponovo podešavanja ukoliko se miš isključi sa uređaja.

 

Zaključak:

Još jednom smo zadovoljni onim što smo imali prilike da vidimo na testiranju. A4-Tech P81 Bloody ostavio dobar utisak na testiranju, a doneo nam je dobar i jak kvalitet, hardver uređaja je takođe odličan mada ne toliko inovativan u bilo kom pogledu. Softver je prisutan kao i kod prethodnih A4 uređaja i nema razlike u njemu. Sve u svemu još jedan dobar posao kompanije, a sve to po povoljnoj ceni od oko 20€ što nije puno za jedan gejmerski indication kao što je P81.

 

Specifikacije:

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje. 

Zvanični sajt proizvođača: https://www.bloody.com

Video pregled:

Article source: https://www.itnetwork.rs/a4-tech-p81-bloody/