A1 Hrvatska gradi najmoderniji podatkovni centar

0
195

Hrvatska uskoro dobiva najmoderniji podatkovni centar. Za A1 Hrvatsku gradi ga lider u području IT infrastrukture, američka tvrtka s velikim hrvatskim uredom Vertiv. Budući da se potrebe za smještanjem IT infrastrukture povećavaju gotovo eksponencijalno zahvaljujući procesu digitalne transformacije, ovakav projekt koji nudi sigurni, pouzdani i s najznačajnijim certifikatima osnaženi smještaj udaljenih IT kapaciteta dodatno dobiva na važnosti.

Zbog digitalizacije i tvrtke koje nemaju veze s IT-jem moraju puno ulagati u digitalna rješenja. Uvijek postoji izbor hoće li tvrtka imati servere, pohranu i softverska rješenja u vlastitom podatkovnom centru koji zahtijeva ulaganje u hlađenje, energetiku i kvalitetne IT djelatnike za održavanje ili će prepustiti velikom podatkovnom centru održavanje infrastrukture i svoje resurse usmjeriti na svoj core business.

Prednosti kolokacije resursa u moderni podatkovni centar

Dvije su glavne prednosti polaganja IT infrastrukture u high-end podatkovni centar koji je izgrađen u skladu s najnovijim trendovima. Prva je pouzdanost koja osigurava kontinuirani rad cijele godine do razine dostupnosti od 99,982%. Druga prednost je ušteda kroz smanjenje troškova. Najam visokoučinkovitog podatkovnog centra koji infrastrukturno pruža najvišu razinu sigurnosti, dostupnosti i pouzdanosti mnogo je pristupačnija opcija od izgradnje vlastitih resursa pri čemu bi jako teško i skupo bilo dostići razine kvalitete koju može veliki data centar osigurati.

Kada se u jednadžbu uz niže troškove vlastite IT infrastrukture doda više vremena za IT-jevce iz tvrtke za rad na rješenjima vezanim uz osnovni posao, prednosti postaju još izraženije. U trošak najma resursa u podatkovnom centru ulazi briga o sustavima hlađenja i napajanja, a A1 kao kolokacijski partner svojim korisnicima može ponuditi više opcija za povezivanje poput širokopojasnog internetskog pristupa bez naplate internetskog prometa (flat rate) s jednom stalnom javnom IP adresom te direktne podatkovne veze velikih brzina.

Novi A1 podatkovni centar ima certifikate prema ISO/IEC 27001:2017 standardu, što potvrđuje da se na siguran način upravlja resursima kao što su financijske informacije, intelektualno vlasništvo, podaci o djelatnicima ili bilo kojim drugim vrstama osjetljivih informacija treće strane.

Moderan backbone za digitalno poslovanje

A1 podatkovni centar prvi je u Hrvatskoj koji koji posjeduje Tier III standard za dizajn i konstrukciju od početka projekta izgradnje pa do puštanja u produkciju. Spomenuti standard, prema Uptime institutu (https://uptimeinstitute.com/), osigurava spomenutu dostupnost od 99,982% na razini godine (dozvoljeni ispad u trajanju od 1 h i 34 min godišnje) za svu kritičnu infrastrukturu podatkovnog centra (električna energija, hlađenje, Internet linkovi).

Za neometan i dugoročan rad hardvera unutar serverskih ormara, izuzetno je bitno hlađenje ICT opreme. Najčešći način hlađenja u podatkovnim centrima je upuhivanje hladnog zraka iz klimatizacije kroz dvostruki pod prema hladnim zonama. U tom slučaju prolaskom kroz opremu, zagrijani zrak izlazi u toplu zonu koja je unutar prostorije. Kod izgradnje novog A1 centra instaliran je novi sustav hlađenja kod kojeg se hladni zrak upuhuje u prostoriju, a tople zone, odnosno stražnje strane poslužiteljskih ormara su spojene u posebne plenume kojima se zagrijani zrak odvodi na hlađenje i ne miješa s već ohlađenim zrakom u prostoriji. Kroz upravljanje toplom zonom drastično se povećava energetska učinkovitost podatkovnog centra (PUE – Power Usage Effectiveness), čak do 15%.

Sigurnost infrastrukture

Osim zaštite od nepogoda kao što su požari, potresi i drugi neželjeni scenariji, A1 podatkovni centar koji će čuvati kritičnu IT infrastrukturu za klijente puno je uložio i u druge oblike fizičke i digitalne sigurnosti. Što se tiče same konstrukcije objekata, izrađena je od masivnih betonskih zidova, a konstrukcija zgrade otporna je na potres do jačine od 9 stupnjeva po Richteru.

Zgrada će imati sofisticirani sustav video nadzora, prilazi zgradi bit će osigurani podiznim stupićima, a korisnici u podatkovni centar nakon ulaska moraju proći kroz vrata s vremenskim odmakom, sličnim kao u financijskim institucijama. Takvo sigurnosno rješenje sukladno je PCI DSS Payment Card Industry – Data Security Standard) standardu za sigurnost.

Korisnici još imaju dodatnu opciju za ugradnju posebnih podnožja koja drastično smanjuju utjecaj seizmičkih gibanja na opremu smještenu u poslužiteljskom ormaru.

Upravljanje kroz DCIM

Uz smještaj i vrhunske uvjete, A1 podatkovni centar kroz DCIM (Data Center Infrastructure Management) softversko rješenje nudi procese i alate za strukturirano upravljanje centrom. Postoji više namjena naprednog DCIM sustava, a među najvažnijim komponentama su jedinstveni pogled na praćenje resursa poput energije, hlađenja i osvjetljenja. Alati prate, mjere i upravljaju resursima podatkovnog centra. Sama rješenja ne moraju biti zasnovana na senzorima, ali moraju biti dizajnirana tako da omogućuju nadzor snage i temperature okoliša u stvarnom vremenu. DCIM alati moraju podržati upravljanje resursima, što se pak smatra naprednim upravljanjem IT imovinom.

U novom A1 podatkovnom centru nudit će se dodatne mogućnosti individualnog nadzora ključnih parametara infrastrukture. Korisnici će moći kroz web sučelje pristupiti svojoj ICT opremi i vidjeti potrošnju energije, količinu zakupljenog prostora na raspolaganju, temperaturu, vlagu, ali i 3D vizualni prikaz svoje kolocirane opreme.

Pogled u kvantnu budućnost

Može li A1 podatkovni centar smjestiti kvantno računalo? Ako gledamo princip rada kvantnog računala koje je nemjerljivo štedljivije u obrađivanju složenih proračuna, pitanje je neobično. Kvantno računalo oslanja se na qubit-ove, a ne na tranzistore za prijenos podataka. Qubit-i u osnovi mogu kodirati informacije istodobno kao 1 i kao 0 a ne na binarni način poput 1 ili 0 što je moguće uz pomoć tranzistora.

Ova jednostavna razlika omogućuje kvantnim računalima paralelnu obradu informacija a u teoriji to im daje moć obrade informacija zapanjujućom brzinom omogućujući rješavanje probleme izvan područja tradicionalnog računanja. Problem nastaje u uvjetima koji su potrebni za smještaj kvantnog računala koje radi na temperaturi blizu apsolutne nule, odnosno -273 stupnja Celzijusa. Održavanje takve temperature zahtijeva velike količine energije, a budući da je novi A1 podatkovni centar dizajniran za maksimalnu nazivnu snagu od 2MW, preduvjeti svakako postoje i bez problema bi se moglo energetski smjestiti kvantno računalo.

Original Article