85 milijardi eura za EU program za istraživanje i inovacije

0
75

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sudjelovao je na sastanku Vijeća ministara za konkurentnost održanome u Bruxellesu. Na sastanku je usvojen opći pristup za zakonodavni paket budućega Okvirnog programa za istraživanje i inovacije – Obzor Europa vrijednosti čak 85 milijardi EUR.

S obzirom na izrazitu uspješnost i kompetitivnost programa pod nazivom "Marie Skłodowska Curie", Vijeće je dogovorilo povećanje od 200 milijuna EUR-a za te aktivnosti. Ovo će povećanje omogućiti i hrvatskim prijaviteljima da sudjeluju u aktivnostima povećanja njihove međunarodne vidljivosti, umrežavanja i razvoja istraživačkih karijera.

EU ministri postigli su dogovor i vezano uz pitanja međunarodne suradnje i pridruživanja trećih zemalja Programu Obzor Europa.Usvojenim općim pristupom za zakonodavni paket omogućit će se nastavak pregovora s Europskim parlamentom s ciljem brzog donošenja zakonodavnog paketa i provedbe programa Obzor Europa u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31.12. 2027. godine.

U popodnevnom dijelu održana je neformalna ministarska rasprava na temu doprinosa budućih misija u nošenju s pandemijom bolesti COVID-19 te razvoja i korištenja zelenog hidrogena. Ministar Fuchs izrazio je zadovoljstvo pregovaračkom pozicijom RH vezano uz sredstva za istraživanje i razvoj dodatno istaknuvši važnost sredstava Fonda solidarnosti koja će se iskoristiti za obnovu znanstvene i obrazovne infrastrukture.

Original Article