52 posto urbanih emisija CO2 dolazi iz samo 25 gradova

0
187

Oko 56 posto ljudske populacije danas živi u gradovima, a očekuje se da će taj postotak u budućnosti i dalje rasti.

Iz tog razloga nije čudno što su urbana područja kriva za velike količine emisija stakleničkih plinova u atmosferu. Najnovija studija kineskih znanstvenika sa Sveučilišta Sun Yat-sen, objavljena u časopisu Frontiers in Sustainable Cities, bavi se procjenom razmjera ovog zagađenja. Zaključak je da otprilike polovica emisija potječe iz samo 25 gradova, a takozvani megagradovi u Kini i Japanu pokazali su se posebno velikim izvorima stakleničkih plinova.

"Gradovi su odgovorni za više od 70 posto emisija CO2 i drugih stakleničkih plinova i na njima je najveća odgovornost u provođenju mjera za globalnu dekarbonizaciju", izjavio je jedan od autora studije dr. Shaoqing Chen.

On i njegovi kolege su do podataka o gradovima najvećim zagađivačima došli prikupljanjem uzoraka iz 167 gradova i velikih urbanih zona iz 53 različite države svijeta, no najviše gradova koje su testirali dolazi iz zemalja poznatih otprije po najvećim emisijama poput Kine, SAD-a i Europe.

Na kraju se pokazalo da su najveći zagađivači među gradovima Handan, Shanghai i Suzhou u Kini, Tokio u Japanu te europski gradovi Moskva i Istambul.

Većina gradova zagađivača dolazi iz najrazvijenijih zemlja poput SAD-a, uz iznimku Kine u kojoj nekoliko gradova ima najveće emisije na svijetu prema broju stanovnika.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)