37 CS:GO trenera izbačeno iz esportsa zbog varanja

0
61

Profesionalni esport, odnosno globalno popularna CS:GO natjecanja trese veliki skandal. Istraga organizacije Esports Integrity Commission, ukazala je da su mnogi treneri profesionalnih ekipa u igri SC_GO koristili bug ili tzv. "glitch" koji im je u mečevima omogućio špijuniranje protivničkih ekipa, kako bi svojim igračima mogli dojavljivati njihove pozicije.

Nakon tog otkrića esports organizacija je odlučila izbaciti 37 trenera iz esports natjecanja, a zasad se ne planira provoditi sankcije prema igračima.

Među izbačenima su i treneri nekih od najpoznatijih svjetskih timova na svijetu, uključujući FaZe Clan, MIBR i NaVi.

Obzirom da se na velikim svjetskim natjecanjima u igri CS:GO nagrade kreću i do 12 milijuna kuna, ovo "cheatanje" je zapravo i krađa novca, mada će se to teško moći dokazati. Stoga zasad nitko ne najavljuje dizanje sudskih tužbi, no istraga je još uvijek u tijeku, pa se još svašta može izroditi.

Mada se ovo ne može nazvati hakiranjem, jer su treneri iskorištavali grešku u igri, dužnosnici esportsa smatraju da im je dužnost bila prijaviti bugove, a ne ih koristiti za stjecanje prednosti svojih timova u mečevima.

Mnogi treneri su priznali da su jednom ili "nekoliko puta" koristili bug u mečevima na raznim natjecanjima, a neki su rekli da su ga vidjeli ali ne i koristili.

Sveobuhvatna istraga je započela još u kolovozu ove godine, a sada su krenule i prve konkretne sankcije.

Nedavno su ESL i Valve otkazali veliko svjetsko CS:GO natjecanje u Riu koje se trebalo održati u studenom, no kažu da to nije zbog varanja već zbog pandemije.

Original Article