2024. godina će biti godina zatvaranja studija u gejming industriji

0
102
2024.-godina-ce-biti-godina-zatvaranja-studija-u-gejming-industriji

Lideri industrije video igara su sugerisali da će se široko rasprostranjeni gubici poslova širom tržišta prošle godine nastaviti tokom 2024. i verovatno se protegnuti i u sledeću godinu.

Developer igara Farhan Noor, koji prati smanjenja radnih mesta od početka 2023. na videogameslayoffs.com, procenjuje da je prošle godine otpušteno oko 10.500 zaposlenih u industriji video igara.

I manje od mesec dana u 2024. godini, već se misli da je potvrđeno oko 3.000 planiranih smanjenja radnih mesta.

Govoreći anonimno za GamesIndustry.biz, stariji predstavnici industrije upozorili su da su tržištu predstoje teška vremena zbog stalno visokih kamatnih stopa, prevelike količine novih izdanja i opreznih investitora.

“Ako je 2023. bila godina otpuštanja, 2024. će biti godina zatvaranja”, prema jednom izvršnom direktoru javne kompanije. “Ne samo developeri, već izdavači, mediji, servisne kompanije.

“Jednostavno ima previše neprofitabilnih poslova u video igrama”, dodali su. “Gledamo na do dve godine bola.”

Jedan šef izdavača je rekao: “Previse igara je odobreno 2020. i 2021. Moramo da se vratimo na nivoe pre pandemije u pogledu rasporeda izdanja, a to će verovatno trajati dve godine.

“Već možete videti da izdavači potpisuju manje igara. To se dešava svuda. Prodavnice su zasićene, ne samo Steam, i igre jednostavno ne dostižu nivoe koje su imale.”

Najnovije istraživanje stanja industrije igara GDC otkrilo je da je oko trećine developera bilo pogođeno otpuštanjima na njihovom radnom mestu tokom 12 meseci završenih u oktobru 2023.

Na pitanje koliko su bili zabrinuti zbog otpuštanja tokom narednih 12 meseci do oktobra 2024, 14% od preko 3000 ispitanika reklo je da su veoma zabrinuti, 16% je reklo da su donekle zabrinuti, a 26% je reklo da su malo zabrinuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More