1Password za život bez lozinki

0
67
1password-za-zivot-bez-lozinki

Top50 Glas publike


PCPress.rs Image

Iz 1Password su nedavno najavili da će uskoro biti moguće logovanje samo preko biometrijskih ključeva, dakle bez lozinki. Iako naziv sadrži termin „password“ (lozinka), budućnost ipak traži da se ove odbace, a zarad veće bezbednosti.

PCPress.rs Image

Dok je korišćenje iste lozinke siguran način da se upamti niz brojeva, slova i simbola za koje je korisnik siguran da niko ne može da ih pogodi, takva praksa privatne podatke ipak dovodi u opasnost. Ukoliko lozinka procuri napadač ima pristup svim nalozima korisnika, a već je poznato da je mnogo onih koji imaju samo jednu lozinku za sve.

We’re all in on passkeys, and we’re starting with 1Password.

This summer, you’ll have the option to create and unlock your 1Password account using only a passkey – no password required. 🪄

Dive into what this means for you and our passwordless future.https://t.co/r2cdAuYXZ2 pic.twitter.com/THvxfsI3LB

— 1Password (@1Password) februar 9, 2023

1Password već neko vreme radi na poboljšanju bezbednosti, pa se još 2018. godine udružio s Have I Been Pwned, te na taj način omogućio utvrđivanje da li se neka adresa nalazi na listi kompromitovanih u okviru pomenutog servisa. Sada želi da zameni sve lozinke, a uz pomoć biometrijskog ključa. U objašnjenju stoji da nije dovoljno da se zameni samo deo lozinki, već da je neophodno da sve što pre nestanu.

Život bez lozinki neće stići preko noći, a očekuje se da će početi da se gube početkom leta. Korisnici će u početku moći da biraju da li žele lozinke ili drugačije načine logovanja, a cilj je da se što brže pređe na bezbednija rešenja koja će obrisati nizove brojeva i slova.

Izvor: The Verge

SBB


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.