13 Sentinels: Aegis Rim

0
89

Atlus je kompanija koju su ponekad nazivali „modernim trgom“ jer je postala mesto u trenutnoj industriji za dobijanje dobro budžetiranih RPG iskustava koja su jednako tradicionalna i eksperimentalna. Možda je najpoznatiji po igrama Persona i Shin Megami Tensei, ali kompanija takođe ponekad objavi nešto znatno čudnije, poput 13 Sentinels: Aegis Rim. Ovo je izdanje koje bi najbolјe moglo da se opiše kao vizuelni roman, ali taj žanrovski opis ne odgovara onome što 13 Sentinels: Aegis Rim uspeva da postigne. Kako god želite da ga nazovete, Vanillaware-ovih 13 Sentinels: Aegis Rim je iskustvo sasvim drugačije od bilo čega drugog na Switch-u trenutno, i mislimo da bi zaista trebalo da ga pogledate.

13 Sentinels: Aegis Rim prati ansambl protagonista dok se brane od predstojeće vanzemalјske pretnje, koristeći moć naprednih robotskih odela da postignu njihov cilј. Priča se proteže nekoliko decenija dok prati likove u različitim epohama, koji su svi uvučeni u centralni sukob u različite svrhe i sa različitim motivima koji pokreću njihove postupke. Natsuno-ova priča, na primer, prati devojku koja je opsednuta filmovima o vanzemalјcima koja otkriva slatkog robota po imenu BJ u njenoj svlačionici, započinje avanturu u kojoj prelazi vreme i prostor kako bi mu pomogla da pronađe ono što traži.

13 Sentinels Aegis Rim 1S druge strane, Sekigahar-ina priča govori o dečaku koji boluje od amnezije koji se budi u uličici sa mrtvom ženom pored sebe, a njegova avantura ga u početku prati kako pokušava da sastavi njegovu prošlost dok izbegava grupu muškaraca u crnom koji ga prate.

Možda je najfascinantniji deo narativa kako se prenosi igraču; 13 Sentinela: Aegis Rim se razvija više kao mozaik nego ravna linija. Naracija svakog lika se odvija u 10-15-minutnim poglavlјima, i vi možete da izaberete da napredujete u priči bilo kog lika na način na koji želite. Jedini izuzetak od ovoga je to što će radnja previše uzastopnih poglavlјa priče jednog lika na kraju dovesti do ‘zaklјučavanja’ tog lika sve dok ne vidite da se određeni događaji odvijaju u drugim pričama. Priče nekih likova počinju dalјe u vremenskoj liniji od drugih i često se kreću decenijama, čineći gotovo sigurno da poglavlјe koje ste upravo završili neće imati tonu direktnog kontinuiteta sa onim koje ćete upravo započeti.

13 Sentinels Aegis Rim 2Neverovatno je da narativ funkcioniše isto tako dobro, uprkos ovom prvobitno zbunjujućem, višesmernom pristupu pripovedanju. Novi obrti zapleta dolaze na kraju skoro svakog poglavlјa, ali se nikada ne čini da nešto kvari razvoj koji se odvija u drugoj priči. Umesto toga, svaki obrt zapleta vam daje još jedan deo slagalice sveobuhvatne misterije, dok polako pokušavate da shvatite šta je izazvalo glavne sukobe i koji su pravi motivi svakog lika. Gotovo je sigurno da će bilo koja dva igrača istražiti ovaj narativ potpuno drugačijim redosledom jedan od drugog, što čini neke fascinantne diskusije kada razgovarate o tome sa nekim drugim ko je igrao.

Međutim, glavni nedostatak ovog višesmernog pristupa je to što može da potraje dosta vremena pre nego što konačno „dobijete“ ono ka čemu priča ide. Prvih desetak sati ili tako nešto može da bude mnogo da se shvati dok ste prebacujete od jedne priče do druge i pozitivno ste bombardovani gomilom novih likova, vremenskih perioda i incidentima, koji su svi povezani na različite načine za koje još niste ni svesni. Taman kada osetite da ste konačno našli uporište u narativu, odbačeni ste do drugog koji u početku nije potpuno povezan. Sve ovo je važno izlaganje za postavlјanje temelјa za ono što dolazi kasnije, ali može da se oseća pomalo neodolјivo kada škilјite u lik i pokušavate da se setite da li se pojavio u toj jednoj sceni iz ranije priče ili je neko potpuno nov.

13 Sentinels Aegis Rim 3Srećom, programeri su znali da bi to moglo da bude mnogo za praćenje i uklјučili su neke korisne funkcije da to ublaže. Postoji veliki “Analysis” segment u glavnom meniju koji se u osnovi ponaša kao ogromna arhiva koja objedinjuje sve likove i događaje do sada, dajući vam detalјnije unose za čitanje tog ažuriranja dok se susrećete sa novim razvojem. Štaviše, postoji vremenska linija koja pokazuje tačno kada su se događaji dogodili u odnosu jedan na drugog, a praznine u tome se polako popunjavaju tokom vremena. Iako može da bude dosadno da morate povremeno da zaronite u suštinski referentni vodič da bi svi detalјi naracije bili jasni, cenili smo predumišlјaj koji je uložen u što lakše razumevanje priče.

Verovatno ste primetili da je skoro cela recenzija do ovog trenutka bila o priči i to zato što je 13 Sentinels: Aegis Rim skoro sav izgrađen oko dijaloga. Suština ove igre nije baš vizuelna novela, ali igranje više liči na staru školu „point-i-click“ avanturu. Napredovanje naracije obično je jednostavno kao pronalaženje sledeće osobe sa kojom treba da razgovarate ili sledeće stvari u okruženju koju trebate da ispitate. Povremeno ćete dobiti novi dodatak vašem ‘oblaku reči’ koji je neka vrsta zamene za unutrašnje misli vašeg lika, i tu možete da naučite misli lika o određenim lјudima ili stvarima. Takođe, povremeno ga koristite za neku laganu interaktivnost, na primer kada Natsuno stavlјa BJ u njenu torbu za teretanu.

13 Sentinels Aegis Rim 5Dakle, 13 Sentinels: Aegis Rim je definitivno manje ‘igra’ nego što bi neki možda voleli, ali bismo rekli da pokazuje da ima bolјi tempo i da je zanimlјiviji od mnogih vizuelnih romana. Ovo nije samo kliktanje kroz hilјade redova dijaloga – vi zapravo pomerate vaš lik po okruženju i upuštate se u relativno kratke, prirodne razgovore pre nego što pređete na sledeću stvar. Svako poglavlјe koje traje oko 15 minuta sprečava da se stvari osećaju kao da se predugo vuku, a ova kratka dužina po poglavlјu znači da nema nepotrebnih interakcija za žvakanje. Oseća se kao da je svaka scena tu da ispuni određenu svrhu u pokretanju zapleta i rasta pojedinačnog lika, čineći uzbudlјivo iskustvo dobrog tempa koje vas lako privlači.

Međutim, nije sve u dijalogu i interakcijama, jer postoji relativno mali deo ukupnog iskustva koji igra kao tradicionalnija strateška igra. U ovim RTS delovima, prikazanim odozgo prema dole, iz perspektive celog grada, igrate kao različiti članovi iz priče dok pilotiraju istoimenim Sentinel robotima da se bore protiv neprijatelјskih snaga. Cilј je obično ili da odbranite tačku na mapi određeno vreme ili da zbrišete sve protivničke neprijatelјske snage, a to radite kroz zanimlјiv sistem ‘zaustavi i kreni’ koji donekle odražava ATB borbu iz Final Fantasy. Svaki lik ima vreme za hlađenje dok njegov robot ne može da deluje, a kada dođe red na njega, sva radnja na ekranu nakratko prestaje da bi vam dala vremena da isplanirate najefikasniju akciju.

13 Sentinels Aegis Rim 4Sentinel-i imaju različite prednosti – kao što je stručnost u uništavanju letećih jedinica ili posedovanje nekoliko efikasnih opcija iz blizine – i vi birate iz malog skupa akcija kojima upravlјa ‘EP’ (u suštini mana) da biste sprečili slanje najmoćnijih sposobnosti. Svaka radnja onda utiče na sve neprijatelјe u datoj zoni, što vam daje priliku da izvučete malo više koristi iz svakog od njih ako uspete da postavite vaše udarce kako treba. Na primer, hitac iz šinskog pištolјa stvara usku, dugačku zonu ispred robota koji uništava sve što mu se nađe na putu, dok salva raketnih udara pada u veliki krug koji postavite iznad neprijatelјskih snaga.

Tim se oseća prilično dobro zaokruženo u pogledu ofanzivnih i odbrambenih sposobnosti, i ovo je samo dodatno potkreplјeno načinom na koji piloti i roboti mogu da se nadograde korišćenjem Meta Chips-ova koje dobijate pobeđujući neprijatelјske snage. Novi napadi i veštine mogu da se kupe i učitaju u opremu lika, čineći njihovog robota mnogo moćnijim, dok vam daje nešto smisleno na čemu ćete raditi dok prolazite kroz talas za talasom bitaka. Cenimo ovaj napor da pojačamo prilagođavanje vašeg tima, i posebno nam se dopalo što postoji ugrađeni sistem koji vas sprečava da previše favorizujete bilo koje likove.

Vidite, svaka bitka deli vaš tim na ofanzivne i defanzivne timove, pri čemu su prvi oni kojima upravlјate i naređujete, dok se drugi zadržavaju oko cilјa i bore se protiv svih neprijatelјa koji prođu kroz pukotine. Biti u napadu je težak za pilote, međutim, i oni mogu da idu samo u toliko bitaka pre nego što dožive ‘Brain Overload’ i moraju da budu uklјučeni u odbrambeni tim nekoliko talasa da bi se oporavili. Na taj način, igrač je podstaknut da obrati pažnju na pravilno opremanje celog tima; niko se ovde zaista ne oseća kao da je zaglavlјen na ‘klupi’.

Aegis RimUčinak u svakoj bitci se zatim ocenjuje na osnovu kriterijuma kao što su koliko je štete naneo vaš tim, kolika je kolateralna šteta koja se desila gradu ili koliko brzo ste uništili vaše neprijatelјe, i ovo se dodaje rangu koji dobijate za tu misiju. Ako uspete u bitci, ovo se takođe pretvara u ‘niz pobeda’ koji vam omogućava da povećate vaj najviši rezultat povezujući bitke zajedno, ali po cenu da vaš tim nema priliku da obnovi zalihe i izleči se između bitaka. Ovo unosi lep dodatni sloj u strategiju, pošto ne planirate samo pojedinačne bitke, već koliko bitaka mislite da vaša posada može da uradi pre nego što treba da predahne.

Ove RTS porcije deluju kao lepo sredstvo za čišćenje nepca kada se čini da priča postaje preterana, iako mora da se kaže da igranje ovde očigledno nije glavna crta iskustva. Nedostatak raznolikosti neprijatelјa i raznovrsnog dizajna nivoa čini da se bitke tokom vremena spajaju, pa čak i na težim poteškoćama, većina susreta nije previše izazovna za pobedu. Ipak, teško je biti previše uznemiren zbog bilo kakve relativne plitkosti ovde, jer je to odličan način da se odmorite od priče, a da i dalјe ostanete angažovani u svetu. Ne samo da ove bitke imaju njihov sopstveni sadržaj priče, već su i klјučne za otklјučavanje Mystery Files u arhivi kako bi saznali neke važne detalјe o misteriji koja je u toku.

Aegis Rim 113 Sentinels: Aegis Rim može da ispriča upečatlјivu priču i ima neke zabavne RTS segmente, ali sve ovo je podignuto na mnogo viši nivo spektakularnom prezentacijom. U segmentu priče, svaku scenu karakterišu neke impresivno detalјne, ručno nacrtane pozadine koje imaju privlačan slikovni kvalitet. Svaki ekran na najbolјi način izgleda kao deo konceptualne umetnosti, stvarajući besprekoran prelaz sa pera umetnika na igru uživo. RTS segmenti su mnogo grublјi oko ivica, ali na način koji deluje namerno, kao da gledate kartu bitke kroz sočivo Sentinel-a. Ulice su ocrtane neonsko plavim linijama, a neprijatelјi su predstavlјeni jednostavnim vokselnim dizajnom, dok efekti podrhtavanja ekrana kada bacite bombu ili izbacite klip iz mitralјeza uveliko pomažu u prodaji same težine vaših akcija. Osim toga, postoje neki impresivni efekti čestica na ekranu kada raznesete legiju neprijatelјa, šalјući rojeve žara koji se kovitlaju u svim pravcima.

U međuvremenu, dizajn zvuka je odličan, i svaka linija dijaloga ima i engleski i japanski govor. Svaki glumac u njegovu ulogu unosi nešto jedinstveno i nezaboravno sa raznim akcentima i inflekcijama, dok je ukupan kvalitet zvuka prijatno oštar, što je utoliko impresivnije s obzirom da je većina engleskog zvuka ovde snimlјena iz domova glasovnih glumaca tokom pandemijskog zaklјučavanja. Teško je reći koji od engleskih ili japanskih glumaca je ‘definitivan’ za iskustvo, ali koji god način da odaberete, sigurno ćete dobiti konstantno visokokvalitetno izvođenje tokom celog scenarija.

Što se tiče soundtrack-a, postoji lep ‘sinematičan’ osećaj u načinu na koji muzika opada i teče sa tempom naracije u delovima priče. Sočiće od razigranog do ozbilјnog do radoznalog, sve na ispuštanje kape, savršeno naglašavajući događaje zapleta i linije dijaloga dok se odigravaju. U delovima RTS-a, muzika se zatim pretvara u mnogo energičniju i elektronsku kako bi odgovarala intenzivnoj i očajničkoj atmosferi koju ima većina tuča. Ovo je vrsta soundtrack-a koji će vas naterati da pretražujete na YouTube-u liste pesama nakon što završite sa njom; svakako bismo vam preporučili da igrate sa slušalicama u portable mod-u ako je moguće.

13 Sentinels: Aegis Rim je divno dostignuće za dinamično pripovedanje, jer izlaže ubedlјivu i višestruku priču koja će vas terati da nagađate do samog kraja. Ova odlična priča, u kombinaciji sa prijatnim borbenim delovima, upečatlјivim umetničkim stilom i vrhunskom glasovnom glumom, čine iskustvo koje nećete želeti da propustite. To je vrsta igre u kojoj ćete poželeti da možete ponovo da je igrate po prvi put, samo da bi svi njeni najbolјi elementi ponovo bili novi. Dali bismo 13 Sentinels: Aegis Rim snažnu preporuku, dakle, svima koji imaju makar prolazno interesovanje za vizuelne romane. Čak i ako vas to ne opisuje, ipak bismo rekli da pokušate; možda ćete se samo iznenaditi koliko vas dobro hvata.

Dobro:

  • Neverovatno bogat narativ
  • Prijatna RTS borba
  • Izvanredan umetnički stil
  • Odlična glasovna gluma

Loše:

  • Priča je u početku veoma zbunjujuća
  • RTS igra može da se ponavlјa

13 Sentinels: Aegis Rim was last modified: 13 maja, 2022 by Zoran Ristic

The post 13 Sentinels: Aegis Rim appeared first on ITNetwork.

Original Article