10 najprodavanijih modela telefona u ovoj godini dolaze iz samo dve kompanije

0
66
10-najprodavanijih-modela-telefona-u-ovoj-godini-dolaze-iz-samo-dve-kompanije

Telefoni 23/H1


PCPress.rs Image

Prema izveštaju o prodaji pojedinačnih modela telefona, ispostavilo se da (očekivano) najveće interesovanje vlada za Apple iPhone i Samsung Galaxy Modele. Interesantno je i da je u prvoj polovini ove godine najprodavaniji telefon, jedan od najskupljih modela na tržištu – Apple iPhone 15 Pro Max.

PCPress.rs Image

Kompletna lista izgleda ovako:

  1. Apple iPhone 14 Pro Max (26.5 miliona)
  2. Apple iPhone 14 Pro (21 milion)
  3. Apple iPhone 14 (16.5 miliona)
  4. Apple iPhone 13 (15.5 miliona)
  5. Samsung Galaxy A14 (12.4 miliona)
  6. Samsung Galaxy S23 Ultra (9.6 milion)
  7. Samsung Galaxy A14 5G (9 milion)
  8. Samsung Galaxy A54 5G (8.8 miliona)
  9. Samsung Galaxy A34 5G (7.1 milion)
  10. Apple iPhone 11 (6.9 miliona)

Globalno tržište telefona je u opadanju, s obzirom da je zbog ekonomske recesije smanjen broj prodatih modela iz srednje i niže klase, dok je tržište premium modela u stabilnom porastu.

Interesantna je polarizacija tržišta između ova dva proizvođača. Na prva dva mesta nalaze se iPhone modeli, koji su istovremeno i najskuplji telefoni sa liste – iPhone 14 Pro Max košta oko 1.600 dolara, dok je iPhone 14 Pro oko sto dolara jeftiniji od njega. S druge strane, najprodavaniji Samsung-ovi model, Galaxy A14 i Galaxy A14 5G su pripadnici najniže cenovne klase, sa cenom od oko 200 dolara, odnosno 300 dolara.

Ipak, možda najveća promena u odnosu na prošlogodišnju listu je što na njoj nema kineskih proizvođača. Razlog za njihov pad je što njihovi telefoni uglavnom pripadaju nižoj i srednjoj klasi, koje su, kao što smo već pomenuli, doživeli značajno smanjenje prodaje u poslednjih godinu dana.

Apple će u septembru predstaviti novu iPhone 15 seriju telefona, pa se veruje da će njihova prodaja biti na istom nivou kao i kod dosadašnjih top modela, iako se očekuje da će im cena porasti za oko 100 dolara u odnosu na trenutne modele, prvenstveno zbog boljih kamera i sočiva.

Izvor: Forbes

PC Press Studio


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.